Elon Musk

Elon Musk agychipje még a kóros elhízást is kezelné

Sokszor hallhattunk már az Elon Musk által alapított Neuralink nevű agy-számítógép interfészről, melyről nemrég kiderült, hogy még a kóros elhízás is kezelné. De mennyire valószínű ez, és mikor lesz elérhető orvosi használatra?

Úgy tűnik, Elon Musk tényleg hisz abban, hogy egy agyba ültethető chip képes kezelni a kóros elhízást, amire a tudósok is rábólintottak. Az eszköz a Neuralink, egy számítógépes interfész, amelyet az agyba ültetnek. Az előzetes hírek szerint egy napon gyors és egyszerű eljárásról van szó, amely mindenféle futurisztikus lehetőséget rejt magában.

A gerincvelő-sérülések megkerülésének valós esélye a mozgás helyreállítására például izgalmasnak tűnik, és van valóságalapja, azonban más ötletek kevésbé tűnnek valószínűnek abból a szempontból, hogy egyhamar megvalósulnak, írja a Screenrant.

Nem meglepő, hogy a Neuralink címlapokra került, hiszen Elon Musk egyik cégéről van szó. A korai érdeklődés hulláma ellenére azonban a vállalat 2015-ös indulása óta viszonylag csendben van. Musk időnként bedob egy-egy információmorzsát a chip fejlődéséről, de eddig csak néhány bemutatót láthattunk. A patkányokon, sertéseken és majmokon végzett állatkísérletek azt mutatták, hogy az eszköz képes az agyhoz kapcsolódni és olyan jeleket felvenni, amelyeket egy számítógép fel tud dolgozni. Az emberi tesztelés lehet állítólag a következő lépés.

Az agy és a számítógép közötti interfész egy olyan cyberpunk jövő képét tárja elénk, amely elkerülhetetlennek tűnik, mivel az emberiség világszerte egyre jobban függ a technológiától. Ami nem annyira világos, hogy hogyan lehetne ezt az elhízás kezelésére használni.

A Business Insider Sadaf Farooqit, az anyagcsere és az orvostudomány cambridge-i professzorát kérdezte az elképzelésről, aki elmondta, hogy az agy hipotalamuszának megcélzása az étvágy szabályozására működépes ötlet. Az ezzel a bizonyos technikával kapcsolatos korai kutatások vegyes eredményeket hoztak, de az alkalmazott technológia különbözött a Neuralinkétől.

Elon Musk a Teslarati hasonló történetét kommentálta, és a Neuralink eszköz esetében "elektronikai / mechanikai / szoftvertechnikai problémaként" jellemezte a dolgot.

Túl korai lenne még tudni, hogy a Neuralink mikor és képes lesz-e gyógyítani az elhízást. Jelenleg nem világos, hogy mikor kezdődnek meg az embereken végzett tesztek, vagy hogy a termék valaha is engedélyt kap-e a használatra. A klinikai vizsgálatok egy évtizedet vagy még hosszabb időt vehetnek igénybe.

Bár a gyorsított eljárás néha lehetséges, ez általában valamilyen sürgős szükséglethez, például a koronavírus elleni vakcinákhoz kötődik, így a Neuralinknek jó eséllyel képesnek kell lennie az elhízás legyőzésére, hogy ez a szabályozási rendszer felgyorsításának egyik módja legyen.

A jelenlegi kutatások azonban nem támasztják alá ezt a megközelítést. A Neuralink egy nagyon érdekes jövőbeli technológia, de keveset tud nyújtani azoknak az embereknek, akiknek most van szükségük megoldásokra. Bár szórakoztató olvasni Elon Musk álmodozását az emberi intelligencia felgyorsításának, a betegségek gyógyítása és a maradandó idegkárosodások megkerülésének lehetőségeiről, valószínűleg még sok évbe telik, mire ennek valós esélye lesz a megvalósulásra.

Nyitókép: Getty Images for TIME / Theo Wargo