egy jógázó nő, alatta macska ül a szőnyegen

5 energetizáló jógapóz, ha neked is nehezen indulnak a reggelek

A hidegebb idő beálltával könnyen előfordulhat, hogy lomhának, álmosnak érzed magad, és nincs meg a kellő lendület, hogy nekivágj a napnak. Hacsak nem építed be a rutinodba az energiát adó jógát!


A legújabb statisztikák szerint minden nyolcadik ember állandóan fáradtnak érzi magát, kiváltképp, amikor a reggelek és esték is rendre sötétek. Itt jönnek a képbe a hangulatjavító jógaflowk, a TikTok legújabb trendje. A jógázók szerint a reggeli szőnyegezésnek van néhány igen erőteljes előnye: mind a fizikai, mind a mentális jólétedre jótékony hatással van, sőt, egy 2016-os tanulmány szerint még a kortizolszintedet is csökkenti.

Egy másik tuti módszer az energiád növelésére, ha gondoskodsz arról, hogy energiadúsító ételeket fogyassz: mi a káliumban gazdag banánra és a krémes görög joghurtra szavazunk.

Az alábbiakban jógázók kedvenc energiadúsító ászanái következnek, amelyekkel kipihentnek, nyugodtnak és a napra késznek érezheted magad. Építsd be ezeket a reggeli nyújtásodba, és indulhat a nap!

​1. Támogatott hátrahajlás

Mi ez? Ez a teljes elülső nyújtás lehetővé teszi, hogy az oxigéndús vér a test stagnáló területeibe jusson, korrigálva a gerinc gömbölyded alakját, amelybe gyakran esünk, ha hosszú ideig képernyőt használunk.

Miért jó? Az egész napos képernyők fölé görnyedés gyakori oka a test elülső részének feszültsége. A szív fej fölé emelése finoman megnöveli a pulzusszámot is, ami segít az energiát növelő oxigén eljuttatásában a sejtekhez.

​2. Felfelenéző kutya (Urdhva Mukha Svanasana)

Mi ez? Ez a klasszikus mély, mellkasnyitó póz, ami reggelente pompás érzés.

Miért jó? A lefelé néző kutyából vagy a babapózból erre a pózra való átmenet energizáló játékosságot vihet be a gyakorlatba. Az előnyök közé tartozik a gerinc, a karok és a csuklók erősítése, valamint az egész test energetizálása a mellkas megnyitásával és a törzsizmok bevonásával.

3. Hőspóz (Virasana)

Mi ez? A hős póz egy egy nagy energiát adó póz a térdek, a lábak és a csípő nyújtására.

Miért jó? Első pillantásra úgy néz ki, mintha megtévesztően egyszerű lenne. Ez a póz azonban a térdek és a lábak különleges, gondos összehangolását igényli, amit trükkös lehet elsajátítani. Ha kellemetlenséget vagy térdfájdalmat tapasztalsz, módosíthatod a pózt, és használhatsz hozzá támasztékot.

​4. Háromszögtartás (Trikonasana)

Mi ez? Egy egyszerű póz, amely az egész testedet megnyújtja.

Miért jó? A háromszögtartás megnyújtja a combizmokat, az ágyékot, a csípőt, a gerincet és a vállakat, miközben a lábakat, a törzset és a hátizmokat is igénybe veszi és erősíti. A széles állás és a nyitott karok a testben a tágulás és az egyensúly érzetét keltik.

​5. Álló előrehajlás

Mi ez? Ki izgul még, amikor a jógaoktató azt mondja: »Hajolj előre, fogd meg a két könyöködet, majd csak lógj egy kicsit?«

Miért jó? Ez a mozdulat a teljes testedet nyújtja, a fejedtől egészen a sarkadig. Gondolj rá úgy, mintha megnyomnád az energia újraindító gombot a tested egész hátsó részében. Kezdetben óvatosan végezd, különösen, ha hajlamos vagy a deréktáji problémákra. Inkább hajlítsd be kissé a térdeidet.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Getty Images