egy pár eszik nevetve

Lehet, hogy te is rendszeresen fogyasztod, pedig növeli a depresszió kockázatát

Gondoltad volna, hogy az ételek egyik gyakori összetevője depresszióhoz vezethet?


Sajnos igaz: egy friss kutatás eredményei alapján a magas zsírtartalmú étrend depressziót okozhat.

A zsírsavak a véráram útján jutnak be az agyba, és felhalmozódnak a hipotalamuszban, ott pedig befolyásolják a depresszióval összefüggésbe hozható kritikus agyi jeleket.

Ez segít megmagyarázni, hogy a tudósok miért találták úgy, hogy a depresszió és az elhízás gyakran együtt jelentkezik.

A vizsgálathoz az egereket magas zsírtartalmú étrenddel etették, amely 60 százalékban telített és telítetlen zsírokból állt.
Az eredmények azt mutatták, hogy az egerek három hét után depresszív viselkedést kezdtek mutatni.

George Baillie professzor, a tanulmány vezetője elmondta:

Ez az első alkalom, hogy valaki megfigyelte, hogy a magas zsírtartalmú étrend milyen közvetlen hatást gyakorolhat az agy depresszióval összefüggő jelzőterületekre. Ez a kutatás magyarázatot ad arra, hogyan és miért kapcsolódik az elhízás a depresszióhoz, és hogyan tudjuk potenciálisan jobban kezelni az ilyen betegeket. Gyakran zsíros ételekkel vigasztaljuk magunkat, mivel nagyon jó ízűek, hosszú távon azonban ez valószínűleg negatívan befolyásolja a hangulatunkat.
egy n\u0151 s\u00fclt csirkecombokat eszik

Fotó: Shutterstock

Az egerek agyának vizsgálata kimutatta, hogy a zsírok a hipotalamuszban halmozódtak fel.

A hipotalamusz az agy azon területe, amely a kortizol − a „stresszhormon" − szintjének emelkedését okozza a szervezetben. Normális esetben a hormon csökken, amint a fenyegetés elmúlik, de a depresszióban szenvedő embereknél a kortizolszint magas maradhat.

A kortizol magasabb szintje pedig összefügg a depresszióval.

Ez magyarázatot adhat arra, hogy az elhízott emberek miért nem reagálnak olyan jól az antidepresszánssal történő kezelésre.

Baillie professzor folytatta:

Mindannyian tudjuk, hogy a zsíros ételek fogyasztásának csökkentése számos egészségügyi előnnyel járhat, de kutatásunk azt sugallja, hogy ez a boldogabb kedélyállapotot is elősegíti. Ezen túlmenően, ha megértjük, hogy milyen típusú zsírok, például a palmitinsav, jutnak be az agyba, és befolyásolják a kulcsfontosságú régiókat és a jelátvitelt, akkor az emberek több információt kapnak arról, hogy étrendjük potenciálisan hogyan befolyásolhatja mentális egészségüket.

Forrás: Spring

Nyitókép: Shutterstock