Étolaj palackok

Eltűnhet az étolaj a boltok polcairól az orosz-ukrán háború miatt

A háború óriási hatással van az élelmiszerárakra, de az étolaj esetében még az előállítás is kérdéses lehet.

Az orosz-ukrán háború alaposan megemelte a benzin és a gázolaj árakat, de úgy tűnik, az étolajjal még nagyobb problémánk lehet. Ukrajna ugyanis a világ első számú napraforgóolaj-exportőre, 2019-ben a napraforgómag- és sáfránymag olaj globális kínálatának 46 százalékát termelte – írja a Hamu és Gyémánt.

Csupán idő kérdése, hogy az ukrán export zavarai mikor érik utol Magyarországot. Néhány spanyolországi piacon már most korlátozzák a napraforgóolaj vásárlását. Európa és India különösen függ az ukrán exporttól, és bár Amerika a hazai napraforgóolaj viszonylag kis százalékát exportálja, egy ilyen mértékű hiány az egész piacot érinti majd. Most más országok is igyekeznek betölteni az ellátási hiányt, amiatt azonban az árak emelkedni fognak, és világszerte tovább csökken a kínálat.

Az ellátási lánc problémái és a munkaerőhiány már most is szorongatja az élelmiszeripari vállalatokat, a megnövekedett olajköltségeknek köszönhetően pedig egyre nagyobb inflációval nézhetünk szembe.

Mivel a napraforgóolaj előállítása több hónapot vesz igénybe (virágok termesztése, a betakarítás, a feldolgozás és a palackozás), nincs mód arra, hogy a kereslet kielégítésére felgyorsítsák a termelést. Csak az idő fogja megmondani, hogy a hiány pontosan milyen hatással lesz a termékek elérhetőségére és árára, arra viszont számíthatunk, hogy a közeljövőben drágább lesz az olajok, valamint a különféle snackek és chipsek.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, milyen élelmiszerek tűnhetnek még el a boltokból a háború miatt.

Nyitókép: Shutterstock / AlenKadr