barna fagyi tölcsérben

Mennyei norvég sajtfagyi recept, amit otthon is könnyen elkészíthetsz

Engedd meg, hogy bemutassuk az édes meglepetést, amely megadja a következő nyári mulatság alaphangját: a barna sajtfagylaltot. Hidd el, az ízlelőbimbóid nagyon hálásak lesznek neked, ha kipróbálod!


A barna sajt egy karamellás, egyszerre édes és fanyar finomság, amely valójában nem is sajt. A világ nagy része számára ismeretlen, de nem úgy a norvégoknak; náluk ez mindennapi alapanyag és az ország kulináris örökségének fontos része.

A barna sajtot általában zsemlén és gofrin tálalják reggelire, de végtelen gasztronómiai felhasználási lehetőség rejlik benne, ha merünk kísérletezni. Például a fagylalt. Most, hogy itt a nyár, ez pont az a fajta szezonális finomság, amire vágyunk.

​Hozzávalók:

  • 220 g tej
  • 200 g tejszín
  • 1 csillagánizs, felszeletelve
  • 130 g krémsajt
  • 250 g barna sajt reszelve
  • 35 g fehér miso
  • 100g tojássárgája
  • Csipetnyi só
  • 100g barna cukor

​Elkészítés:

fagylalt kehely

Fotó: Unsplash

  1. A tojássárgáját verjük fel a barna cukorral és a misóval.
  2. Melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a csillagánizst és a krémsajtot.
  3. Öntsük a meleg tejet/tejszínt a tojássárgájára, és főzzük sűrűre (kb. 80c).

4. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük össze. Adj hozzá egy kis sót.
5. Szitán passzírozd át, és fagyaszd le fagylaltgép segítségével, vagy ha nincs, egy tartályban.
6. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból.

​Így tálald:

Ropogós gofrialap és reszelt barna sajt a tetején: így fokozhatod ennek az édes finomságnak az ízét.

Nyitókép: Unsplash