Brad Pitt a Harcosok klubja című filmben

Csökken a férfiak agressziója ettől a szagtól

Egy új tanulmány szerint az emberi könnyek olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely csökkenti az agresszióhoz kapcsolódó agyi aktivitást.

Bár az izraeli Weizmann Institute of Science által végezt kutatás a női könnyeket vizsgálta, mivel a nők álltak rendelkezésre donorként, a szerzők szerint valószínűleg nemtől független hatásról van szó.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a rágcsálók könnyei olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek szociális jelzésekként szolgálnak, amelyeket igény szerint bocsátanak ki. A nőstény egerek könnyei például csökkentik a hímek közötti harcokat; az alárendelt hím vakondpatkányok pedig saját könnyeikkel kenik be magukat, hogy a domináns hímek kevésbé támadják meg őket.

Annak kiderítésére, hogy hasonló hatások jelentkeznek-e az embereknél, a Shani Agron doktorandusz által vezetett csapat először 25 férfi önkéntest tesztelt „érzelmi” könnyekkel, illetve sóoldattal. A kísérleti személyek nem tudták megállapítani, hogy mit szagolnak, mivel mindkét anyag tiszta és szagtalan.

A könnyeket hat önkéntes nőtől nyerték, akik szomorú filmeket néztek, és egy tükör segítségével egy fiolában rögzítették a folyadékot, ahogy az lecsorog az arcukon.

„Amikor olyan önkénteseket kerestünk, akik könnyeket tudnának adományozni, főként nőket találtunk, mert számukra társadalmilag sokkal elfogadhatóbb a sírás”

– fogalmazott Agron egy nyilatkozatban.

Hozzátette, hogy mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy a könnyek csökkentik a férfiak tesztoszteronszintjét, és a tesztoszteronszint csökkenése nagyobb hatással van a férfiak agressziójára, mint a nőkére, a könnyek férfiakra gyakorolt hatásának vizsgálatával kezdték, mert így nagyobb esélyük volt a hatást észlelésére.

A kutatás vezetői a résztvevőkkel olyan, korábbi agresszió-vizsgálatokban már jól bevált számítógépes játékot játszattak, melynek lényege, hogy pénzt gyűjtenek, miközben egy fiktív ellenfél ellophatja a bevételüket.

Adott esetben a férfiak bosszút állhattak a másik játékoson azzal, hogy pénzveszteséget okoztak neki, bár a saját esetükben nem nyertek volna az ellenfél veszteségéből. Az ilyen bosszúvágyó, agresszív viselkedés a játékban 43,7 százalékkal csökkent, miután a férfiak megszagolták a könnyeket. Úgy tűnt, ez tükrözi a rágcsálóknál megfigyelteket, de a azokkal ellentétben az embereknek nincs az orrukban a vomeronazális szervnek nevezett szerkezet, amely fajunk evolúciója során elveszett, és amely szagtalan kémiai jeleket érzékel.

Hogy kiderítsék, mi történik, a kutatók a könnyeket 62 szaglóreceptorhoz juttatták egy laboratóriumi edényben, és megállapították, hogy négy receptort a könnyek aktiváltak, de a sóoldat nem.

Végül megismételték a kísérleteket a férfiak agyát MRI-szkennerrel összekötve, amely kimutatta, hogy a prefrontális kéreg és az agresszióval összefüggő anterior insula aktívabbá váltak, amikor a férfiakat játék közben provokálták, de a hatás nem volt olyan erős, ha könnyet szagoltak.

A szerzők szerint a sírás gyakran nagyon közeli interakciókban fordul elő, olyannyira, hogy a „könnyes orcák csókolása” visszatérő téma a kultúrákban, hozzátéve, hogy az agresszió megelőzésére szolgáló kémiai jelek kibocsátása valószínűleg még fontosabb volt a csecsemők körében, ahol a verbális kommunikáció nem lehetséges.

(Phys)

Nyitókép: Pinterest