Közeli kép síró nő arcáról

A sírástól hosszabbak lesznek a szempilláink?

Számos mentális előnye van annak, ha egy kiadós sírással mindent kiadunk magadból. Persze, a puffadt, vörös szemeket leszámítva. Egyesek azonban azt állítják, hogy váratlan előnyel is van ennek: a sírástól hosszabbak lesznek a szempillák.

Számos szépségmítosz és pletyka terjed a nagy világban, legújabban az, hogy a sírás hosszabb szempillákat eredményezhet. Mielőtt megvizsgálnánk ennek igazságalapját, érdemes megérteni, mit is tartalmaznak a könnycseppek és mi történik a szempillákkal, amikor sírunk.

A könnyek vízből, zsíros lipidekből, elektrolitokból, fehérjékből és mucinból állnak, melyek együttesen három réteget hoznak létre a könnyekben: a nyálkás, a vizes és az olajos réteget, magyarázza Marisa Garshick bőrgyógyász a Byrdie-nek.

„A könnyek segítenek megvédeni a szemeket az irritáló dolgoktól. A sírással a könnyek segítenek megtisztítani a szemet a törmelékektől, beleértve a szemcséket és a port”

– teszi hozzá.

A sírás előnyei

Úgy tűnik, hogy a sírás több a mentális, mint a fizikális előnye. A legfőbb ezek közül az a megkönnyebbült sóhaj, amit remélhetőleg a sírás után érezhetünk.

„A sírás segít kiereszteni a stresszt és és úgy gondolják, hogy az érzelmi könnyek stresszhormonokat és más méreganyagokat tartalmaznak, bár még több kutatásra van szükség”

– mutat rá Garshick.

A fizikai előnyök közé tartozik a már a szem kitisztítása a lehetséges irritáló dolgoktól, többek között a szennyeződésektől és a szembe kerülő sminktől.

Segít a sírás a szempillák növekedésében?

A sírástól valójában nem lesznek hosszabbak a szempilláink. Ez egy mítosz, mondja Rebecca Marcus bőrgyógyász.

„Nincs bizonyíték arra, hogy a sírás valóban növeli a szempillák növekedését. Bár úgy tűnhet, hogy így van, amikor hullajtjuk a könnyeinket, ez csak egy átmeneti hatás.”

A sírástól nem nőnek a szempillák, de sötétebbnek vagy egyenesebbnek tűnhetnek, mivel a könnyek síkossá teszik a szempillákat, teszi hozzá Garshick.

De akkor hogyan lehet hosszabb szempillánk, ha még ettől sem? A szempillanövesztő szérumok elég népszerűek, mivel természetes módon, egyéb kozmetikumok vagy hosszabbítás nélkül segítenek a dúsabb szempillák elérésében, tanácsolja Garshick.

„A vény nélkül kapható (OTC) termékek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a peptidek, vitaminok, természetes kivonatok és bizonyos prosztaglandin analógok. Ha valaki inkább el akarja kerülni a vényköteles termékeket, vagy nem tud receptre kapni, néhány OTC lehetőség jó kiindulópont lehet. Ha már kipróbált egy OTC lehetőséget, és nem látja a kívánt eredményt, akkor itt az ideje, hogy fontolóra vegye a vényköteles készítményt, és megbeszélje bőrgyógyászával, hogy jó jelölt-e.”

Bár egy jó kis zokogás enyhítheti a stresszt, a sírástól nem lesznek hosszabbak a szempillái. Az egyetlen FDA által jóváhagyott szempillanövesztő termék, a Latisse receptje segíthet szempilláinak új hosszúságot elérni. A piacon már rengeteg szempillanövekedést fokozó szérum is kapható, így a hosszabb szempillákért sem kell sírni.

Nyitókép: Shutterstock