Adam Driver a 80. Velencei Filmfesztiválon 2023. szeptember 2-án

Vonzódsz a szakállas férfiakhoz? Ez az oka

Furcsa, hogy egy kis szőrzet mennyire meg tudja változtatni egy férfi egész személyiségét.

Tanulmányok kimutatták, hogy a férfiakat mindkét nem érettebbnek és dominánsabbnak értékeli, ha van arcszőrzetük.

Rob Brooks, az ausztráliai Sydneyben található New South Wales-i Egyetem evolúciós professzora, aki az egyik ezzel kapcsolatos tanulmányt végezte, elmondta, hogy ez nem meglepő, mivel a tesztoszteron útvonalak erősen részt vesznek mind a dominanciában, mind az arcszőrzet növekedésében.

Az Evolution & Human Behavior című folyóiratban 2016-ban publikált tanulmányban Brooks és társszerzője megállapították, hogy a nők a hosszú távú partnerkeresés és a férfiak apai képességeinek megítélése során a szakállas és erősen borostás férfiakat részesítik előnyben.

A kutatók 8520, 18 és 100 év közötti nőt kértek meg arra, hogy férfiakról készült fotókat értékeljenek (némelyiküknek volt, másnak nem volt arcszőrzete) a fizikai vonzerő és a kapcsolat hosszú élettartamának spektrumán. Meglepő módon, az összes nő a valamilyen mértékű arcszőrzettel rendelkező férfiakat részesítették előnyben.

A szakállas férfiak magasabb értékelést kaptak a hagyományosan alfa tulajdonságok tekintetében, általában férfiasabbnak, szociálisan dominánsabbnak és agresszívebbnek tartották őket.

Ahogy a kutatók tanulmányukban írták, a szakállasság vonzó lehet a hosszú távú kapcsolatok megítélésekor, mint a nemi életen belüli félelmetesség és a nők számára közvetlen előnyökkel járó potenciál jele.

„Talán azért, mert az arcnak határozottabbá teszi az állkapocsvonalat, és fokozza a kor és a férfiasság érzékelését”

– mondta el a HuffPostnakBarnaby Dixson, a tanulmány vezető szerzője, az ausztráliai Sunshine Coast Egyetem humán viselkedésökológusa.

A tanulmány esetében nem a nagyon hosszú szakállról van szó: a vizsgálatban részt vevő heteroszexuélis nők a körülbelül 10 napos borostát ítélték a legvonzóbbnak.

„Ez egy kompromisszum, mert maximalizálja a vonzerőt mind a szakállt szerető nők, mind a szakállellenes nők számára”

– véli Brooks.

Mi a helyzet a meleg férfiak preferenciáival? Egy szintén Dixson által, brazil és cseh férfiak és nők körében végzett tanulmány azt sugallta, hogy a heteroszexuális nőkhöz képest a meleg férfiak erősebben preferálják a több arcszőrzettel rendelkező férfiakat.

Nyitókép: Profimedia