egy pár együtt mos fogat

Ezért ne használd soha még a párod fogkeféjét se

Lehet, hogy eddig te is úgy gondoltad, hogy egy másik ember fogkeféjének használata nem különbözik a baktériumok átvitele szempontjából a csókolózástól, de ha tovább olvasol, elég hamar meg fog változni a véleményed. Mi szóltunk.


Egy ponton sokan szembesülünk a dilemmával: itt az ideje fogat mosni, de nincs kéznél a saját fogkefénk. Talán utazol, és elfelejtetted bepakolni; talán véletlenül beleejtetted a vécébe; talán csak nem számítottál rá, hogy valahol ottragadsz éjszakára fogkefe nélkül. Így némi belső vita után úgy döntesz, hogy valaki más fogkeféjét használod. Végül is, ez nem más, mint ha csókolóznánk az illetővel... nem igaz?

Talán érdemes lenne újragondolni kicsit ezt az álláspontot.

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) hivatalos álláspontja szerint a fogkefe semmiképpen sem lehet közös higiéniai eszköz.

A fogkefe megosztása testnedvek és mikroorganizmusok cseréjét eredményezheti az emberek között

− jegyzi meg az ADA.

Vajon ez a tanács csupán óvatosságból adódik? Elvégre a párok megosztják a nyálukat. De ez nem ilyen egyszerű. A fogmosás néha vérzést okoz az ínyen, ami mindenkit, aki egy fogkefén osztozik, vérrel terjedő betegségeknek tesz ki.

A fogkefe megosztásával a párok vért cserélnek egymással, ami sokkal kockázatosabb, mint a nyál egyszerű keveredése.

Az íny számos okból irritálódhat és vérezhet, például túlbuzgó fogmosás, kemény sörték használata vagy ínygyulladás miatt. De még ha nem is vérzik, akkor is tele van a szánk különböző baktériumokkal. A fogkefék szennyeződésével kapcsolatos kutatások 2012-es metaanalízise szerint a többség alátámasztotta, hogy a fogkefék az E. coli kórokozóktól kezdve az egyes típusú herpes simplexen (HSV-1), HPV-n és candidán át a megfázás kórokozóiig sokféle kórokozót rejtenek.

egy p\u00e1r nevetve mossa a fog\u00e1t egy\u00fctt

Fotó: Shutterstock

Természetesen attól, hogy egy fogkefe baktériumokat rejthet magában, még nem jelenti azt, hogy át is adhatja azokat. Ez nagyban függ a felületeken való túlélésüktől. Az a feltételezés például, hogy a HIV közös fogkefén keresztül terjedhet, megdőlt, mivel a vírus jellemzően néhány órán belül inaktívvá válik, miután a testen kívülre került.

Egy másik vérrel terjedő betegség, a hepatitis C technikailag átvihető fogkefén keresztül, feltéve, hogy az fertőző vérrel rendelkezik. Bár a kockázat alacsony, de nem nulla.

Amellett, hogy a fogkefét nem adod oda másnak, fontos az is, hogy tisztán tartsd. Ha függőlegesen tárolod, hogy levegőn száradhasson, csökkentheted a felületén összegyűlő baktériumok számát. Nem jó ötlet, ha a fogkefét letakarva tartanunk egy edényben.

A fogkefét három-négy havonta, vagy amikor a sörték elkezdenek szétnyúlni, ajánlott lecserélni.

Van azonban egy biztonságos módszer is a fogkefe megosztására. Ha van elektromos fogkeféd, a családok használhatják ugyanazt a fogantyút, és kicserélhetik a saját fejüket. Ezzel pénzt is spórolhattok, hiszen csak egy motoros fogkefére lesz szüksége a háztartásnak.


Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock