Szobamérleg és mérőszalag, fehér háttér előtt

Megnégyszerezheti a fogyást egy vitamin

A D-vitamin-kiegészítők szedése négyszeres fogyással jár egy kutatás szerint.

A lakosság 40 százalékának van D-vitaminhiánya. Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésbe hozható a szervezet fokozott gyulladásával, valamint a túlsúlyossággal és az elhízással.

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak és a tojás, de a legtöbb ember a D-vitaminhoz a napfény bőrre gyakorolt hatásából jut.

A fent említett következtetések egy 400 elhízott és túlsúlyos emberen végzett vizsgálatból származnak, akik mindannyian D-vitaminhiányban szenvedtek. Mindannyian kalóriaszegény diétára kerültek, de három csoportra osztották őket, melyekben különböző mennyiségű D-vitamin-kiegészítést kaptak, írja a PsyBlog.

Az egyik csoport nem kapott semmit, a másik naponta 3000, míg a többiek napi 800 NE-t szedtek.

Hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a legmagasabb, napi 3000 NE-t szedték, 12 kilót fogytak, míg a napi 800 NE-t szedők 8, a semmit sem szedők pedig csak 2,6 kilót adtak le.

A tanulmány szerzői az eredmények alapján megállapították, hogy a D-vitaminhiányban szenvedő elhízott és túlsúlyos embereknél annak pótlása segíti a fogyást, és fokozza a csökkentett kalóriatartalmú étrend jótékony hatásait.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a D-vitamin segített az embereknek többet fogyni a derekukról. A napi 3000 NE-t szedő csoport két centit veszített, míg a kontrollcsoportban csak 1-et.

„Minden elhízásban érintett embernek meg kellene vizsgáltatnia a D-vitamin szintjét, hogy kiderüljön, van-e hiány, és ha igen, kezdjenek el étrendkiegészítőket szedni”

– írják a kutatók.