Fürdőszoba mérleg, mérőszalaggal fehér alapon

Fogyás: kevesebb stressz, és az eredmény garantálható!

Egy tanulmány szerint a stressz csökkentése segíthet az embereknek a testsúlyuk szabályozásában.

A túlsúlyos anyák kevesebb gyorséttermi ételt és kevesebb magas zsírtartalmú rágcsálnivalót ettek, miután részt vettek egy stresszcsökkentő tanfolyamon, derül ki a PsyBlog.

A tanfolyam arra összpontosított, hogy a stresszes anyák hogyan tudnának egészségesebb életmódot folytatni. Például megmutatták nekik, hogyan ismerjék fel, ha stresszesek, és hogyan vegyenek mély levegőt, hogy megbirkózzanak a kellemetlen érzéssel.

Az anyákkal olyan videókat nézettek emellett, amelyek segítettek nekik a prioritások felállításában és az időbeosztásban.

„A videókban felhasználtuk a nők beszámolóit, és bemutattuk a családjukkal való interakcióikat, hogy felhívjuk a figyelmet a stresszorokra”

– nyilatkozta Dr. Mei-Wei Chang, a tanulmány első szerzője.

A videók megtekintése után a beavatkozásban résztvevők közül sokan azt mondták, most először vették észre, hogy ennyire stresszesek, mert stresszes életet éltek.

Sokan ezek közül a nők közül tisztában vannak azzal, hogy türelmetlennek érzik magukat, hogy fáj a fejük és a nyakuk, és hogy alvászavaruk van, de nem tudják, hogy ezek a stressz jelei.

A vizsgálatba 338 alacsony jövedelmű, túlsúlyos anyát vontak be, akiknek mindannyian 5 év alatti gyermekük volt. Sokuknak számos nehézséggel kellett szembenézniük, többek között rossz életkörülményekkel, instabil kapcsolatokkal és pénzügyi problémákkal.

A vizsgálati személyek közül 212 résztvevőnek olyan videókat mutattak be, amelyekben más, hozzájuk hasonló nők nyilatkoztak az ételkészítésről, az egészséges táplálkozásról, a testmozgásról és a stressz kezeléséről.

Emellett hozzáférést kaptak egy online támogató csoporthoz is. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az anyák, akik csökkentették a stresszt, a magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását is mérsékelték.

Dr. Chang elmondása szerint nem arról van szó, hogy ezek a nők nem akartak egészségesebben táplálkozni.

„Ha nem tudod, hogyan kezeld a stresszt, akkor, amikor ennyire stresszes vagy, miért törődnél azzal, hogy mit eszel?”

Az anyák nagyon gyakorlatias tanácsokat kaptak, például azt, hogy egy táblázat segítségével osszák ki a feladatokat a gyerekeiknek, és jutalmazzák a gyerekeket, ha jól viselkednek.

A stresszkezeléssel kapcsolatban az anyákat arra biztatták, hogy ne magukat hibáztassák, hanem gondolkodjanak el azon, hogyan oldhatnák meg a problémát.

A stressz önismerete fontos, mondta Dr. Chang.

„Felhívtuk a figyelmüket az életükben lévő stresszorokra, és sajnos sok ilyen probléma nem az ő kezükben van. Ezért megtanítjuk nekik, hogyan tudják kontrollálni a negatív érzelmeiket – ne feledjék, hogy ez csak átmeneti, és túl tudnak lépni rajta. És önbizalmat adunk nekik, hogy a jövőbe tekintsenek.”

Nyitókép: Shutterstock / Africa Studio