
A fűszerek is lejárhatnak – ennyi idő után kell kidobni őket
Így állapíthatjuk meg, hogy a konyhaszekrényben valószínűleg régóta lapuló fűszerek még használhatóak-e.
Aki rendszeresen főz, jól tudja, hogy egy dolog fűszereket használni és egy másik friss fűszereket beletenni a készülő ételbe. De vajon meg tudnak-e romlani a fűszerek vagy csak elveszítik az ízüket?
„Idővel a fűszerek elveszíthetik élénkségüket és erejüket. Minden fűszer más lesz”
– mondja Kate Merker, a Good Housekeeping élelmiszeripari főigazgatója.
Íme, hogyan állapíthatjuk meg, hogy még mindig használhatók-e a fűszerek vagy érdemes lecserélnünk őket.
A jó hír az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból a fűszerek nem romlanak meg.
„Mivel a fűszerek általában szárítottak, nem támogatják a patogén baktériumok szaporodását. Bár a fűszerekben lehetnek patogén baktériumok az első betakarításkor, ezek a baktériumok idővel lassan elpusztulnak. Minél idősebb a fűszer, annál kevésbé valószínű, hogy életképes kórokozó van benne”
– mondja Donald W. Schaffner, a Rutgers Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének élelmiszer-mikrobiológia professzora.
Ez is érdekelhet: Túlfűszerezted az ételt? Ez a trükk egy pillanat alatt segít
Elképzelhető azonban, hogy ha a fűszer nedvességtartalmát nem szabályozzák megfelelően, akkor penész alakulhat ki. Ez például akkor fordulhat elő, ha a fűszereket a saját kertünkből gyűjtöttük be, és a teljes kiszárításuk előtt tároltuk őket.
„Vannak olyan penészgombák, amelyek megbetegítenek minket, de általánosságban elmondható, hogy az emberek elég jól megérzik, ha valami dohos vagy penészes, és nem fogyasztják el”
– mondja Schaffner.
Honnan lehet tudni, hogy a fűszerek elvesztették-e a hatásukat?
Fotó: Shutterstock
Merker szerint egyszerűen csak szagoljuk és kóstoljuk meg az adott fűszert. Ha nincs (vagy kevés) illata vagy íze, ideje kidobni, és venni egy újat.
Meddig jók a fűszerek?
Ez több tényezőtől függ, mutat rá Merker.
„Általában az egész fűszerek mindig tovább tartanak, mint az őröltek.”
Így az olyan fűszerek, mint a borsszemek, az egész fűszerpaprika és a köménymag hosszabb ideig eltarthatók.
Az őrölt fűszerek, mint például a kömény, a gyömbér és a paprika, nem tartanak el olyan sokáig.
„Ez azért van, mert az őrlési folyamat felbontja a sejteket, és ez lehetővé teszi, hogy az oxigénnek való kitettség miatt az ízanyagok idővel lebomoljanak”
– magyarázza Schaffner.
A leveles fűszernövények, mint például a bazsalikom, az oregánó és a rozmaring, szintén hajlamosabbak a romlandóságra. Ezenkívül a gyártó a csomagolás oldalán feltüntetheti a dátumot, de „ez csak a gyártó tanácsa arra vonatkozóan, hogy a termék még mindig megfelel-e a minőségi előírásoknak”.
Attól függően, hogyan tároltuk őket, a fűszerek általában a következő ideig tarthatók el:- Az egész fűszerek általában 2-4 évig
- Az őrölt fűszerek körülbelül 2-3 évig
- A leveles fűszernövények körülbelül 1-2 évig.
Hogyan tároljuk a fűszereket, hogy tovább jók maradjanak
Merker szerint a legjobb, ha a fűszereket légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk. Ne tegyük őket a tűzhely melletti polcra, valamint ne tegyük ki őket hőnek és fénynek. Ehelyett tároljuk őket egy közeli fiókban vagy szekrényben, ahol még elérhető közelségben vannak, de védve őket a környezeti változásoktól.
Emellett, új fűszerek vásárlásakor, a lehető legkisebb méretet vegyük meg, különösen, ha olyanról van szó, amiről tudjuk, hogy nem használjuk olyan gyakran.
Nyitókép: Shutterstock