A fűszerek is lejárhatnak – ennyi idő után kell kidobni őket

A fűszerek is lejárhatnak – ennyi idő után kell kidobni őket

Így állapíthatjuk meg, hogy a konyhaszekrényben valószínűleg régóta lapuló fűszerek még használhatóak-e.


Aki rendszeresen főz, jól tudja, hogy egy dolog fűszereket használni és egy másik friss fűszereket beletenni a készülő ételbe. De vajon meg tudnak-e romlani a fűszerek vagy csak elveszítik az ízüket?

„Idővel a fűszerek elveszíthetik élénkségüket és erejüket. Minden fűszer más lesz”

– mondja Kate Merker, a Good Housekeeping élelmiszeripari főigazgatója.

Íme, hogyan állapíthatjuk meg, hogy még mindig használhatók-e a fűszerek vagy érdemes lecserélnünk őket.

A jó hír az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból a fűszerek nem romlanak meg.

„Mivel a fűszerek általában szárítottak, nem támogatják a patogén baktériumok szaporodását. Bár a fűszerekben lehetnek patogén baktériumok az első betakarításkor, ezek a baktériumok idővel lassan elpusztulnak. Minél idősebb a fűszer, annál kevésbé valószínű, hogy életképes kórokozó van benne”

– mondja Donald W. Schaffner, a Rutgers Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének élelmiszer-mikrobiológia professzora.

Ez is érdekelhet: Túlfűszerezted az ételt? Ez a trükk egy pillanat alatt segít

Elképzelhető azonban, hogy ha a fűszer nedvességtartalmát nem szabályozzák megfelelően, akkor penész alakulhat ki. Ez például akkor fordulhat elő, ha a fűszereket a saját kertünkből gyűjtöttük be, és a teljes kiszárításuk előtt tároltuk őket.

„Vannak olyan penészgombák, amelyek megbetegítenek minket, de általánosságban elmondható, hogy az emberek elég jól megérzik, ha valami dohos vagy penészes, és nem fogyasztják el”

– mondja Schaffner.

Honnan lehet tudni, hogy a fűszerek elvesztették-e a hatásukat?

F\u0171szeres \u00fcvegek az asztalon

Fotó: Shutterstock

Merker szerint egyszerűen csak szagoljuk és kóstoljuk meg az adott fűszert. Ha nincs (vagy kevés) illata vagy íze, ideje kidobni, és venni egy újat.

Meddig jók a fűszerek?

Ez több tényezőtől függ, mutat rá Merker.

„Általában az egész fűszerek mindig tovább tartanak, mint az őröltek.”

Így az olyan fűszerek, mint a borsszemek, az egész fűszerpaprika és a köménymag hosszabb ideig eltarthatók.

Az őrölt fűszerek, mint például a kömény, a gyömbér és a paprika, nem tartanak el olyan sokáig.

„Ez azért van, mert az őrlési folyamat felbontja a sejteket, és ez lehetővé teszi, hogy az oxigénnek való kitettség miatt az ízanyagok idővel lebomoljanak”

– magyarázza Schaffner.

A leveles fűszernövények, mint például a bazsalikom, az oregánó és a rozmaring, szintén hajlamosabbak a romlandóságra. Ezenkívül a gyártó a csomagolás oldalán feltüntetheti a dátumot, de „ez csak a gyártó tanácsa arra vonatkozóan, hogy a termék még mindig megfelel-e a minőségi előírásoknak”.

Attól függően, hogyan tároltuk őket, a fűszerek általában a következő ideig tarthatók el:
  • Az egész fűszerek általában 2-4 évig
  • Az őrölt fűszerek körülbelül 2-3 évig
  • A leveles fűszernövények körülbelül 1-2 évig.

Hogyan tároljuk a fűszereket, hogy tovább jók maradjanak

Merker szerint a legjobb, ha a fűszereket légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk. Ne tegyük őket a tűzhely melletti polcra, valamint ne tegyük ki őket hőnek és fénynek. Ehelyett tároljuk őket egy közeli fiókban vagy szekrényben, ahol még elérhető közelségben vannak, de védve őket a környezeti változásoktól.

Emellett, új fűszerek vásárlásakor, a lehető legkisebb méretet vegyük meg, különösen, ha olyanról van szó, amiről tudjuk, hogy nem használjuk olyan gyakran.

Nyitókép: Shutterstock