Piros chilipaprika sötét háttéren

Ez a fajta koktél a fűszeres ételek megszelídítésének titka

Ha túl fűszereset eszünk, égni kezd a szánk és azonnal egy pohár hűsítő italért nyúlunk, hogy enyhítsünk az érzésen. Van egy koktél, ami kifejezetten hatásos a problémára.


Sokak számára meglepő lehet, de a vodka a fűszeres ételek megszelídítésének titka. Az alkoholos ital két okból is csillapítja az égető érzést.

A Journal of Pain cikke szerint az alkohol csökkenti a fájdalom intenzitását, míg a Science Direct azt írja, hogy az alkohol lebontja a kapszaicint is, azt a vegyületet, amely a csípős étele erejét adja.

Ha a tiszta vodkát erősnek érezzük, az alábbi, vodka alapú koktélt érdemes kipróbálni, amely tökéletesen passzol a fűszeres ételekhez.

Mivel az alkohol semlegesíti a kapszaicint, egy erősebb koktél hatékonyabban nyugtatja a szánkat. Erre a legjobb megoldás a vodka martini. Ideális azok számára, akik szeretik az ütős koktélokat, és az édes helyett a sósat részesítik előnyben.

A hagyományos vodka martini kizárólag vodkából és vermutból áll, olajbogyóval vagy citrusfélékkel díszítve. Az úgynevezett dirty (mocskos) martini sósabb, mivel a koktélhoz hozzáadnak az olajbogyó levéből.

Egy minőségi martininek semlegesnek kell lennie, nem szabad, hogy elnyomja az ételek ízét. Sőt, azt tapasztalhatjuk, hogy fokozza az étel sós, umami tulajdonságait, és kiválóan működik szájtisztítóként a fogások között.

Enyhébb italvariációk

Ha a martini túl erős, érdemes a lágyabb vodkakoktélokat kipróbálni. A fehér orosz koktél három egyszerű hozzávalóból, Kahluából, vodkából és tejszínből áll. Köztudott, hogy a tejtermékek is elnyomják a fűszereket, így a tejszín és a vodka kettős csapást jelentenek ezen a téren.

Ha valami gyümölcsösebbet szeretnénk, válasszunk citromos vagy almás martinit, melyek édes-fanyar ízükkel enyhítik a fűszeres ételek hatását.

(Daily Meal)

Nyitókép: Unsplash