Anyja derekát átölelő, szomorú kisfiú

8 rejtett jel, hogy gyermekünk szorongással küzd

A gyerekek szorongása nem mindig nyilvánvaló - ezekre a jelekre kell figyelniük a szülőknek.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint Nagy-Britanniában közel 300 000 fiatal szenved szorongásos zavarban. Úgy gondolják, hogy ez az Egyesült Királyságban az összes gyermek és serdülő 19%-át érinti, és a 12 évesnél fiatalabb gyermekek akár 5%-át is.

„Tudjuk, hogy a szorongás a leggyakoribb pszichológiai állapot a gyermekek és fiatalok körében. A szorongás jelei azonban nem mindig nyilvánvalóak a szülők számára, hogy észrevegyék”

– mondja Dave Smithson, a szorongás, a stressz és a szorongáson alapuló depresszió által érintettek számára létrejött, brit Anxiety UK jótékonysági szervezet operatív igazgatója.

Deirdre Kehoe, a gyermekek mentális egészségével foglalkozó YoungMinds jótékonysági szervezet társ-vezérigazgatója, valamint képzési-és szolgáltatási igazgatója szerint normális, hogy a gyermekek és fiatalok életük bizonyos szakaszaiban aggodalmat, stresszt vagy szorongást tapasztalnak, például vizsgaidőszakban, ha nehéz kapcsolataik vannak a barátokkal és a családdal, ha pénzügyek miatt aggódnak, vagy ha a hírekben szereplő események miatt aggódnak.

„A szorongás az egyik leggyakoribb mentális egészségi állapot. A fiatalokkal folytatott beszélgetésekből és saját kutatásainkból tudjuk, hogy az elmúlt év a legnehezebbek közé tartozott a fiatalok számára – a világjárványból kilépve a jövőjüket illetően korlátozott kilátásokkal szembesültek, amihez a tanulmányi nyomás növekedése párosult, hogy bepótolják az elmaradt tanulást, valamint a megélhetési válság hatása is”

– fogalmazott.

Kehoe szerint a szorongás akkor válhat problémává, ha egy fiatal nincs stresszes helyzetben, de mégis a szokásosnál aggódóbbnak vagy pánikolósabbnak érzi magát.

„Szülőként nehéz lehet tudni, hogy a gyermekünk nehéz időszakon megy-e keresztül, és a jelek nem mindig nyilvánvalóak. De ha úgy gondolja, hogy esetleg küszködik, van néhány dolog, amire odafigyelhet.”

A szorongás nehezen észrevehető jelei a gyermekek és fiatalok esetében a következők lehetnek:

1. Alvási problémák

A nehezen elalvás, a rossz álmok és esetleg az ágyba vizelés a potenciális szorongás jelei, melyek összetéveszthetők más betegséggel.

2. Idegesség

Ha a gyerekünk kevésbé tűnik talpraesettnek és a szokásosnál idegesebbnek, azt mögöttes szorongás is okozhatja, figyelmeztet Kehoe. A tünetek mindenkinél másképp fognak kinézni, de előfordulhat, hogy a gyerek idegességet, túlterheltséget vagy rettegést tapasztal.

3. Fizikai problémák

Az olyan kisebb panaszok, mint a hasi problémák vagy az ájulásérzés, arra utalhatnak, hogy valamilyen probléma áll a háttérben. Kehoe szerint ezek a szorongás jelei is lehetnek.

Smithson hozzáteszi, hogy a hasfájás és a fejfájás gyakori betegség lehet, de a szorongás gyakori mellékhatása is a gyermekek és fiatalok körében, különösen, ha gyakran fordul elő, és ürügyként használják az iskola elkerülésére.

4. Egyre ragaszkodóbbá válik

Smithson szerint egy másik intő jel lehet, ha a gyerekünk sokat kezd könnyezni vagy nem akar elengedni. Ez gyakran a szeparációs szorongás jele, amely az NHS adatai szerint a 12 év alatti gyerekeknél a szorongás leggyakoribb formája.

5. Étkezési szokások megváltozása

A YoungMinds szerint az étkezéssel kapcsolatos problémák megküzdési stratégiaként kezdődhetnek, amikor a fiatalok szoronganak, és elveszíthetik az étvágyukat, vagy esetleg vigasztaló evésbe kezdenek, amikor nem éhesek. Ha változást észlelünk az étkezési szokásokban, az annak a jele lehet, hogy segítségre van szüksége gyermekünknek.

6. Elveszítik az önuralmukat

A kamaszokra jellemző, hogy elveszítik az önuralmukat, de nem biztos, hogy dühkitöréseik csak a tomboló hormonok következményei, mondja Smithson. Ezek nem csupán a felnőtté válásuk jelei, hanem a mögöttes szorongó gondolataik és érzéseik következményei is lehetnek.

7. Koncentrációhiány

Ha nehezen koncentrál egy adott feladatra, az azt jelentheti, hogy stresszel valamin. Ez a szorongás másik jele lehet a gyerekeknél és fiataloknál Kehoe szerint.

8. Csökkent önbizalom

Ha gyermekünk visszahúzódóvá válik, vagy ha úgy tűnik, hogy nincs önbizalma, vagy ideges, az annak a jele lehet, hogy segítségre van szüksége, mondja Kehoe.

Smithson rámutat, hogy az önbizalom vagy az önbecsülés hiánya az idősebb, serdülőkorú gyerekeknél szorongásos tünet lehet.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock