Zöldségek

Ez a fajta étrend csökkenti a nők halálozási kockázatát

Egy új tanulmány kimutatta, hogy egy bizonyos típusú étrend betartása összefügg a nőknél a teljes halálozási kockázat csökkenésével.


A kutatók 25 éven át követték nyomon 25 315 nő egészségügyi adatait, amelyek vérmintákat, biomarker-méréseket és étrendi adatokat tartalmaztak 1993 és 1996 között. Az alanyok ez idő alatt mediterrán étrendet tartottak.

Az eredmények 23%-os csökkenést mutattak az összes halálozási kockázatban, ami részben a kardiometabolikus kockázati tényezőkkel magyarázható – olvasható a Healthline magazinjában. Ezek közé tartoznak a gyulladás, az inzulinrezisztencia, az anyagcsere és a testtömegindex (BMI) biomarkerei.

A mediterrán étrend egészségügyi előnyei

„A szív- és érrendszeri betegségek esetében számos olyan kockázati tényező van, amelyek módosíthatóak - vagyis mi irányíthatjuk őket”

– magyarázta Nicole Roach dietetikus.

„Az étrend az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényező.”

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére gyakran ajánlják a mediterrán étrendet. A mediterrán étrend betartásának ugyanis számos egészségügyi előnye van.

Csökkenti a magas koleszterinszintet

A mediterrán étrend kerüli a telített zsírokban gazdag ételeket, ez segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintünket.

Elősegíti a fogyást

Ez az étrend elősegítheti a fogyást azáltal, hogy egészségesebb, táplálóbb ételválasztásra ösztönöz. De akkor is segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, ha nem a fogyás a cél.

Csökkenti a vérnyomást

Ez az étrend segíthet a vérnyomás csökkentésében a feldolgozott élelmiszerek kerülésével, amelyek a hozzáadott só miatt gyakran magas nátriumtartalommal rendelkeznek.

Növeli a rostbevitelt

A mediterrán étrend követése segíthet a rostbevitel növelésében is, mivel ez az étrend teljes értékű gyümölcsökben és zöldségekben gazdag. A rostok támogatják a bélmozgást és a bélrendszer egészségét, segítenek a vércukorszintet a kitűzött célokon belül tartani, és elősegítik a jóllakottságot, ami segíthet a fogyásban vagy a testsúly fenntartásában.

Gyulladáscsökkentő

A mediterrán étrend gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert élelmiszereket tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a szervezeten belüli általános gyulladást. A csökkentett gyulladás jótékony hatással van a szívre, és csökkenti a különböző ráktípusok kockázatát.

Nyitókép: Unsplash