geranium etterem egy fogasa

Vegára váltott a világ második legjobb étterme

A három Michelin-csillagos étterem séfje maga sem eszik húst évek óta, így úgy döntöttek, ezentúl az étlapon is csak húsmentes fogások lesznek.

A világ legjobb étterme a dániai Noma lett idén – illetve idén is, mert már több alkalommal diadalmaskodott a versenyben, jövőre azonban már nem indulhat a címért, így nagy verseny lesz az első helyért. Jó eséllyel indul majd a világ második legjobb éttermének megválasztott Geranium, amiért ráadásul még csak messze sem kell menni, hiszen ez is Koppenhágában található. Persze előfordulhat, hogy nehezítő tényező lesz a versenyben, hogy Rasmus Kofoed, az étterem híres séfje előállt az új koncepcióval, miszerint 2022. január 1-től nem fognak húsételeket készíteni.

„Régóta a halakra, páncélosokra és zöldségekre fókuszálunk. Az étlap visszatükrözi a személyiségemet, a fejlődésemet szakácsként és emberként. Öt éve nem eszem otthon húst, ezért főzni sem fogok többet. Kihívásként tekintek az átállásra, aminek az is része, hogy a halakat hazai vizekből, a zöldségeket helyi biofarmokról szerezzük be"

– olvashatjuk a Geranium séfje, Rasmus Kofoed Instagram-oldalán.

A húsmentesség már nem csak egy hóbort: az egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is előnyös étrend egyre inkább helyet követel magának a csúcsgasztronómiában is. Híres váltás volt idén májusban, amikor Daniel Humm, a három Michelin-csillagos New York-i Eleven Madison Park sztárséfje jelentette be, hogy száműzi a húst a konyhából.


Nyitókép: restaurant_geranium/Instagram