Egy barista latte artot készít egy kávéra

Ezt a kávéfajtát nem ajánlják a baristák a kávézókban​

Azért, mert egy kávéital jól néz ki a fotókon és videókon, még nem jelenti azt, hogy a baristák ideálisnak tekintik.

A HuffPost baristákat kérdezett arról, milyen típusú kávét rendelnek a kávézókban és melyeket kerülik el messziről. A legtöbben elmondták, hogy a különleges kávéitalok helyett inkább a legegyszerűbb fajtákat próbálják ki.

Ayat Elhag, a washingtoni Yellow and Albi kávézó igazgatója elmondta, hogy egy egyszerű eszpresszó jó jelzés az adott hely technikai oldaláról, és bizalmat ébreszthet a jövőbeni bonyolultabb megrendelésekhez. Jason Hedges, a Laurent Tourondel Hospitality ital- és kávéigazgatója választása mindig a csepegtetős kávé, mert ha azt jól csinálják (a megfelelő őrlési méret és súly, vízhőmérséklet, pörkölés minősége, babválasztás stb.), azonnal észrevehető a különbség.

Bár manapság számos népszerű és divatos kávéital közül választhatunk, egy részüket a baristák biztosan nem ajánlják.

Karamellás macchiato - Starbuck's módra

A Starbucks üzletlánc az elmúlt évtizedekben sokat tett azért, hogy újraértelmezze a kávékultúrát az Egyesült Államokban, és a nagy sikerű, jellegzetes italaik sok kávéivót megismertettek olyan terminológiával, amellyel korábban nem találkoztak. Ilyen például a karamellás macchiato, amely egy Olaszországban honos eszpresszóitalról kapta a nevét. A Starbucks-ban kapható fajta valójában azonban nem macchiato.

Stephen Power, a texasi Austinban található Meanwhile Brewing Co. vezető baristája korábban több ezer karamellás macchiatót készített a Starbucks baristájaként, de óva int mindenkit attól, hogy ezt az italt rendelje a nem Starbucks helyeken, mert az olasz kávékészítési hagyomány szerint macchiato azt jelenti, hogy 'jelzett', mint ahogyan az eszpresszó tetejét egy kis tejjel és habbal jelölik. A Starbucks a szót úgy használja, hogy az eszpresszó a tej tetejét jelöli ehelyett.

Romina Chavez, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Killebrew Coffee vezetője szerint a macchiato egy fejjel lefelé fordított tejeskávé vaníliasziruppal az alján és karamellás csorgatással a tetején.

„Az úgynevezett upside-down latte és a macchiato nagyon különbözik egymástól, mégis könnyen összetéveszthető, ami azt jelenti, hogy amikor egy független kávézó baristája karamellás macchiato rendelést kap, általában ki kell szednie a vendégből az információt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy pontosan azt kapja, amit rendelt.”

Ne rendeljünk mokkát közvetlenül a kávézó zárása előtt

A kávé és a csokoládé kombinációja jellemzően azért kap annyi dicséretet a szakácsoktól, pékektől és más szakértőktől, mert az egyes összetevők ízjegyei kiemelik a másikét. Ez az elv azonban nem mindig igaz a mokka, a tejjel és csokoládésziruppal készült eszpresszóital esetében.

„Én személy szerint nem értem a mokka vonzerejét. Sok jó kávézó remek alapterméket [eszpresszót] használ, csakhogy a kávé gyönyörű, finom ízvilágát olcsó csokoládésziruppal elnyomja, és a csokoládét az eszpresszóba keverve teljesen tönkreteszi a crema-t”

– mondja Bartho Saayman, a texasi Austinban található Carpenter Hotel Carpenter Coffee Bar étel- és italigazgatója.

A barista szemszögéből nézve a mokka számos összetevőt és előkészítési folyamatot igényel (például eszpresszó főzése, tej gőzölése és csokoládé hozzáadása), ami szintén kihívást jelenthet a műszak vége felé.

„Tegyük fel, hogy [egy üzlet] 17:00-kor zár, és valaki 16:59-kor bejön, és rendel egy mokkát, akkor ez egy kis kellemetlenséget jelent, mert az eszpresszógépet és több hozzávalót kell használni, amit további takarítás követ”

– magyarázza Adam Keita, a New York-i Brooklynban található Daughter társtulajdonosa.

A karácsonyi ízísített lattékban sok a cukor és kevés az eszpresszó íze

Jeges karamell\u00e1s tejesk\u00e1v\u00e9 tejsz\u00ednhabbal \u00e9s karamellasz\u00f3sszal

Fotó: Shutterstock

Az eszpresszót, gőzölt tejet és egy réteg habosított tejet tartalmazó latte számtalan kávézóban megtalálható, és sok barista egyetért abban, hogy a „legbiztonságosabb” rendelések közé tartozik, amelyet egy ismeretlen kávézóban adhatunk le.

Jessica Rapuano, a connecticuti Willoughby's Coffee baristája szerint a latte egyszerű és elég könnyű elkészíteni. Emellett népszerű ital, így nagy az esélye annak, hogy bármelyik kávézóban dolgozó barista valószínűleg naponta sok ilyet készít.

James Benson, az austini Progress Coffee társtulajdonosa egyetért azzal, hogy a latte a legtöbb kávézóban megbízható rendelés, éppen ezért az igényes kávéivó ezek alapján ítélhet meg egy helyet.

„Legtöbbször meg lehet mondani, ha az eszpresszó túl keserű vagy füstös, és azt is meg lehet mondani, ha hibáztak a tej gőzölésében.”

Levendulás latte

A levendulás latte a világjárvány idején lett népszerű, az emberek nagy része a jóllétét szerette volna maximális szintre emelni, az aromás, fűszeres levendula pedig sokaknak segített ebben.

Bár a levendulával ízesített lattét még mindig megtalálni az amerikai kávézókban, Camille Pardoe, a kaliforniai Newport Beachen található Crew Coffee és Cremerie at Lido House baristája óva int tőlük, mert a virágos íz nagyon erős lehet, és nem olyan kellemes, mint ahogyan hangzik. Erőteljes és határozott íze miatt könnyen átveheti a hatalmat az ital felett, és elhomályosíthatja az eszpresszót. A legtöbb levendulás lattéhoz levendulaszirupot is használnak, ami konzisztenciaproblémákat vet fel, különösen, ha a kávézó/étterem házon belül készíti a szirupot.

Olívaolajos tejeskávé 

A Starbucks idén januárban bevezette saját olívaolajos kávéját, ami pillanatok alatt elképesztő népszerű lett. Bár ízre sokak stámára kielégítő, Kirstine Gjerding Grøn, a New York-i Ole and Steen emberekkel foglalkozó és baristaoktatást fejlesztő vezetője figyelmeztet, ezek az erős olívaolajos jegyek uralni fogják az egész italt.

Sajnos az olívaolajos latték lehetséges hátrányai nem állnak meg a kiegyensúlyozatlan ízeknél. Mivel az olívaolajnak hashajtó tulajdonságai vannak, a koffein pedig hatással lehet a gyomor- és bélrendszerre, a kettő keveréke az egész szervezetedet is úgy felpörgetheti, hogy a mosdó közelében kell majd maradnod.

Nyitókép: Unsplash