Fiatal nő kávét iszik elviteles pohárból

A kávé egészségügyi előnyei csak akkor hatnak, ha jókor fogyasztjuk

A kávé szerelmeseinek érdemes lehet átgondolniuk a kávéfogyasztási szokásaikat: egy új tanulmány szerint ugyanis az egészségügyi előnyeit csak akkor élvezhetjük ki, ha tudjuk, mikor kell fogyasztanunk.


A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 40 725 felnőtt kávéfogyasztási szokásait vizsgálták, beleértve egy 1463 fős alcsoportot is, akik kitöltöttek egy átfogóbb étkezési és italfogyasztási kérdőívet.

A majdnem 10 éves átlagos követési időszak alatt kiderült, hogy a reggeli kávéfogyasztók 31 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem ittak kávét. A statisztikák azonban nem mutattak ki kockázatcsökkenést az egész napos kávéfogyasztók esetében.

„Ez az első tanulmány, amely a kávéfogyasztás időzítését és az egészségi állapotot vizsgálja”

– mondta Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológusa.

„Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap mely szakaszában tesszük.”

Unsplash

A tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy miért létezik ez az összefüggés, de elég sok magyarázat lehet. A koffeinről tudjuk, hogy serkentő hatású, és lehet, hogy ez megzavarja a szervezet természetes folyamatait a délutáni és esti órákban.

„A lehetséges magyarázat az, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin”

– magyarázta Qi.

„Ez viszont a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a gyulladás és a vérnyomás változásához vezet.”

A kávéban valójában több száz különböző anyag van, és a tudósok még mindig nem tudják, hogy ezek mindegyike milyen, és hogyan hat a szervezetre. Ezek alapján azonban lehet, hogy a nap későbbi szakaszában már nem érdemes fogyasztani.