A kávé egészségügyi előnyei csak akkor hatnak, ha jókor fogyasztjuk
A kávé szerelmeseinek érdemes lehet átgondolniuk a kávéfogyasztási szokásaikat: egy új tanulmány szerint ugyanis az egészségügyi előnyeit csak akkor élvezhetjük ki, ha tudjuk, mikor kell fogyasztanunk.
A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 40 725 felnőtt kávéfogyasztási szokásait vizsgálták, beleértve egy 1463 fős alcsoportot is, akik kitöltöttek egy átfogóbb étkezési és italfogyasztási kérdőívet.
A majdnem 10 éves átlagos követési időszak alatt kiderült, hogy a reggeli kávéfogyasztók 31 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem ittak kávét. A statisztikák azonban nem mutattak ki kockázatcsökkenést az egész napos kávéfogyasztók esetében.
„Ez az első tanulmány, amely a kávéfogyasztás időzítését és az egészségi állapotot vizsgálja”
– mondta Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológusa.
„Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap mely szakaszában tesszük.”
A tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy miért létezik ez az összefüggés, de elég sok magyarázat lehet. A koffeinről tudjuk, hogy serkentő hatású, és lehet, hogy ez megzavarja a szervezet természetes folyamatait a délutáni és esti órákban.
„A lehetséges magyarázat az, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin”
– magyarázta Qi.
„Ez viszont a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a gyulladás és a vérnyomás változásához vezet.”
A kávéban valójában több száz különböző anyag van, és a tudósok még mindig nem tudják, hogy ezek mindegyike milyen, és hogyan hat a szervezetre. Ezek alapján azonban lehet, hogy a nap későbbi szakaszában már nem érdemes fogyasztani.
Nyitókép: Caleb George on Unsplash