Nem csak isteni finom, de még egészséges is ez a kávéfajta
Te hogy szereted a reggeli kávét? Tejet, tejszínt vagy cukrot szoktál hozzáadni? Bár maga a kávé bizonyos szempontból egészséges, de ezek az extra hozzávalók egyáltalán nem tesznek jót a szervezeteddel.
A tej például csökkentheti az antioxidáns-szintet és a klorogénsavak felszívódását. A klorogénsavak a természetben előforduló antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő, antidepresszáns és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek.
Nem azt mondjuk, hogy ragaszkodj a feketekávéhoz, de inkább próbálj ki valami újat. Jó választás lehet a pezsgőkávé, amelynek receptjét Dan McLaughlin, a Golden Triangle Coffee alapítója osztotta meg. Mindössze ásványvízre, eszpresszóra, jégkockákra és citrusfélékre van szükséged.
Sokan nem tudják, de a citrusfélék nagyon-nagyon jól kiegészítik a kávé ízvilágát
− erősítette meg McLaughlin egy TikTok-videóban.
A frissítő ital elkészítése másodpercekbe telik, és nem tartalmaz cukrot. Ráadásul szinte tökéletes a meleg reggelekre, de délutáni frissítőként is fogyaszthatod. A felhasznált összetevőktől függően pedig ez az ital egészségesebb, mint a hagyományos kávé.
A szénsavas kávé már évek óta létezik valamilyen formában, de McLaughlin egy sajátos csavart adott hozzá. A japánok például az eszpresszót tonikkal vagy szódavízzel keverik, és ezt az italt akár automatákból vagy élelmiszerboltokban is lehet kapni. Hasonló változat a világszerte a kávézókban és bárokban felszolgált, egyre népszerűbb eszpresszó-tonik. Ez egy frissítő, új módja a kávé élvezetének: a cold brew mélysége és íze a szénsavas víz pezsgésével kombinálva.
Fotó: Shutterstock
McLaughlin receptje ásványvizet, eszpresszót, friss bazsalikomot és narancsot igényel. Először tegyél egy narancsszeletet, bazsalikomot és jégkockákat egy pohárba. Ezután add hozzá az ásványvizet, majd öntsd bele az eszpresszót. A kávé ízének feldobásához adhatsz hozzá egy facsart lime-ot vagy citromot, reszelt gyömbért, mézet vagy különböző fűszerpárosításokat is.
Nem feltétlenül kell eszpresszót használnod, sima vagy ízesített kávé is tökéletesen megfelel. Az eszpresszó azonban koncentráltabb, mint a kávé, ami jól jöhet, amikor a rettegett délutáni pangás elér. A kávéban csészénként körülbelül 71 milligramm koffein van, míg egy eszpresszóban 90 gramm.
Ez a citrusos ital az ásványvíz hozzáadása miatt lehet egy kicsit egészségesebb, mint a hagyományos kávé, ugyanis egyes ásványvizek kalciumban, klórban, káliumban, vasban, krómban, mangánban és más tápanyagokban gazdagok.
Továbbá az ásványvízben található természetes vegyület, a bikarbonát támogatja az emésztés egészségét és csökkenti a gyomorsavasságot. A magnézium és a klorid szintén segíti az emésztést. Még a sima szénsavas víz is jótékony hatással lehet, mivel fokozza a jóllakottságot, így segíthet csökkenteni az ételfelvételt és elősegítheti a fogyást.
A koffein erős vízhajtó hatással bír, ha mérsékelt vagy nagy dózisban fogyasztjuk. Ezért több adag eszpresszó elfogyasztása dehidratáltságot okozhat, de ezt elkerülheted, ha vizet adsz a keverékhez. Végül, de nem utolsósorban, a palackozott víz felerősítheti a kávé ízét, gazdag aromát kölcsönözve a főzetnek. Kell ennél több érv?
Nyitókép: Shutterstock
Forrás: dailymeal