egy nő mosolyogva ébred és nyújtózkodik

Te is ébresztőre kelsz? Ezt teszi valójában a szervezeteddel

Testünknek beépített jelzései vannak, amelyek jelzik, mikor kell aludnunk és mikor kell ébren lennünk. Ha azonban egy ébresztőóra megzavarja ezt a természetes ciklust, előfordulhat, hogy fáradtnak és nyűgösnek érezzük magunkat. Inkább hangolódj össze a tested jelzéseivel, és ébredj kipihenten és energikusan... ébresztő nélkül!


Az ébresztőóra hatása az alvási ciklusra

Alvásunk ciklusokból áll, amelyek mindegyike körülbelül 90 percig tart. Az egyes alvási ciklusok során különböző szakaszokon haladunk keresztül, beleértve a mélyalvást és a REM-fázist. Ha egy ébresztőóra felébreszt a mélyalvásból, akkor valószínűleg fásultnak és zavartnak érezzük magunkat. Ez az émelygés megnehezíti a napindítást.

​Miért okozhat álmosságot a szundi gomb megnyomása?

Sokan megpróbáljuk megnyomni a szundi gombot, hogy pár perc plusz alvást nyerjünk. Ezek a rövid megszakítások az alvásban azonban valójában fáradtabbá tehetnek. Amikor csak néhány percre alszol vissza, a szervezeted új alvási ciklust indít el, amely megszakad, amikor az ébresztő ismét megszólal, ami még nagyobb fásultsághoz vezethet, amikor végül felkelsz.

​Stresszel kezded a napod

Egy hangos ébresztőóra hirtelen riaszt fel, így a napod stresszhullámmal indul. Ez a hirtelen ébresztés az adrenalin és a kortizol rohamát válthatja ki, ami a reggeleket hektikussá és kellemetlenné teheti. Az ébresztőóra nélküli ébredés kihívásnak tűnhet, de néhány változtatással a rutinodban teljesen megvalósítható. Ha az alábbi tippek közül néhányat beépítesz a rutinodba, javíthatod az alvásminőségedet, így kipihentebben ébredsz reggel!

​1. Állíts fel egy következetes alvási ütemtervet!

\u00e9bred\u0151 n\u0151

Fotó: Unsplash

Ha minden nap ugyanabban az időben fekszel le és ébredsz, még hétvégén is, az segíthet beállítani a belső órádat. Ha a szervezeted hozzászokik ehhez a menetrendhez, nagyobb valószínűséggel fogod természetes módon fáradtnak érezni magad lefekvéskor, és reggel akkor ébredsz, amikor már kipihented magad.

​2. Engedj be sok természetes fényt!

A természetes fény erőteljes hatással lehet a belső órádra, ezért próbálj meg minél hamarabb napfényt kapni ébredés után és a nap folyamán, hogy segítsen szabályozni a tested alvás-ébrenlét ciklusát. Engedd be a természetes reggeli fényt a szobádba, vagy tölts néhány percet a szabadban nem sokkal ébredés után!

​3. Optimalizáld az alvási környezeted!

Tedd a hálószobádat az alvás szentélyévé, éjszaka legyen hűvös, csendes és sötét. A kényelmes matrac és párnák szintén jelentős különbséget jelenthetnek az alvásminőségedben.

​4. Korlátozd a képernyőidőt lefekvés előtt!

egy l\u00e1ny telefonozik az \u00e1gyban fekve \u00e9jjel

Fotó: Shutterstock

A képernyők kék fénye becsaphatja az agyadat, hogy azt higgye, még nappal van, ami megnehezítheti az elalvást. Próbáld meg legalább egy órával lefekvés előtt abbahagyni az elektronikus eszközök használatát, hogy segítsd a testedet felkészülni az alvásra.

​5. Támogasd az alvást az étrendeddel!

Amit eszel − és amikor eszel − hatással lehet az alvásodra. Kerüld a nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt. Ha éhesnek érzed magad, válassz könnyű, egészséges, tápanyagokban gazdag nassolnivalót.

​6. Illessz relaxációs technikákat a lefekvési rutinodba!

Az olvasás, a meditáció vagy a gyengéd nyújtás jelzés lehet a tested számára, hogy itt az idő a lenyugvásra. Hozz létre egy olyan lefekvési rutint, amely magában foglalja az ilyen típusú relaxációs tevékenységeket, hogy könnyebben el tudj aludni.

​7. Mozogj rendszeresen!

cig\u00e1nykerekezik egy n\u0151 az utc\u00e1n

Fotó: Unsplash

A rendszeres testmozgás segíthet gyorsabban elaludni és mélyebb álomba merülni. Ügyelj arra, hogy az intenzív testmozgást lefekvés előtt néhány órával fejezd be, mivel késő este stimuláló hatású lehet.

​8. Figyelj a tested alvásjelzéseire!

Tanuld meg felismerni, mikor jelzi a tested, hogy ideje aludni. Az olyan jelek, mint az ásítás, a nehéz szemhéjak és az általános fáradtságérzet jelzések arra, hogy elkezdd a lefekvési rutinodat.

Forrás: Calm Blog

Nyitókép: Shutterstock