Anya és lánya fogat mos a fürdőszobában

4 mód, hogy megszabadulj a kellemetlen reggeli szájszagtól

A szájban lévő, kellemetlen reggeli szagot okozó baktériumok elleni küzdelemhez fontos a mindennapos megfelelő szájhigiénia.


1. Fogselyem és nyelvtisztítás

Amellett, hogy naponta legalább kétszer fogat mosunk fluoridtartalmú fogkrémmel, fontos a fogköz tisztító vagy fogselyem rendszeres használata is, hogy a fogak közötti lepedéket és ételmaradékot eltávolítsuk. Legalább naponta egyszer fogselymezzünk. Emellett érdemes fél-egy évente elvégeztetni a fogkőleszedés is a fogorvosnál.

A fogmosással kapcsolatban a legfontosabb szempont, hogy étkezés után körülbelül félórával végezzük azt el, ha ez nem lehetséges, vegyünk be cukormentes, antibakteriális hatású xilit édesítőszert tartalmazó rágógumit, amely segít eltávolítani a fogak közé szorult ételmaradékokat, így csökkentve a baktériumok mennyiségét a szájban.

A fogkefénket érdemes rendszeresen, két-három havonta lecserélni vagy minden betegség után ugyanezt tenni.

Sokan csak a fogmosást végzik el és elfeledkeznek a nyelvtisztításról, pedig a baktériumok könnyen megülnek az ízlelőbimbókon és befolyásolják a leheletünk szagát. A tisztításhoz fogkefét vagy nyelvkaparót is használhatunk.

2. Szájvíz

Öblítsük ki a szánkat naponta kétszer olyan antibakteriális és alkoholmentes szájvízzel, amely cinkvegyületeket tartalmaz. Az alkohol kiszárítja a szájat, és rossz lehelethez vezet.

3. Orron át légzés

A szájon keresztül történő légzés csökkenti a nyáltermelés mennyiségét, ami szájszárazsághoz vezet. A vattaszerű száj nemcsak kényelmetlen, de egészségtelen is, míg a nyál hatékonyan segít kimosni a szájban lévő baktériumokat.

4. Szódabikarbónás gargalizálás

A szódabikarbóna természetes antibiotikum, ezért elpusztítja a szájban lévő, rossz leheletért baktériumokat. Akár házilag is készíthetünk szájvizet: keverjünk össze egy evőkanál szódabikarbónát egy csésze meleg vízzel, amelyhez néhány csepp borsmentaolajat is adhatunk a hűsítő érzésért.

A rossz lehelet általában megelőzhető vagy megszüntethető a megfelelő szájhigiénia révén, de ha így sem szűnik meg a rossz lehelet, érdemes fogorvoshoz fordulni, különösen, ha a rossz lehelet mellett a különböző tüneteket tapasztaljuk:

  • Sebek a szájban
  • Tartós szájszárazság
  • Törött fogak
  • FogfájásLáz
  • Nyelési/rágási nehézségek vagy fájdalom
  • Fehér foltok a mandulákon

d