Lazac saláta zöld levelekkel, avokádóval és paradicsommal

Egyszerű, de különleges nyári saláta recept

Ez a tízperces előétel vagy köret Caesar-szerű ízét leginkább a halkonzervekből nyeri.

Ennek a könnyed, nyári salátának a merész ízét a szardellával párosított zúzott fokhagyma adja többek között, míg a citrom élénk savasságot, a dijoni mustár pedig tejmentes krémességet kölcsönöz. Tökéletes helyettesítő nincs, de ha inkább kihagynánk a szardellát, használjunk Worcestershire-szószt, szójaszószt vagy misopasztát.

Ami a salátát illeti, a tetejére pácolt fehérbabot, grillezett csirkét, sült lazacot vagy bőséges feta sajtot is tehetünk.

Összetevők

  • 1 csomag szardellafilé olajban
  • 1 kis gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes citrom leve (kb. 3 evőkanál)
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • Frissen őrölt fekete bors
  • 140 g zsenge fejes saláta, vegyes zöldségek vagy rukkola
  • Kóser só, ízlés szerint
  • Tengeri sópehely, a tálaláshoz

Elkészítés

1. Egy mozsárban zúzzuk össze durva péppé a szardellát és a fokhagyma gerezdeket. Adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt és néhány szem borsot. Keverjük erőteljesen, amíg összeáll és emulgeálódik. (Ha nincs mozsarunk és mozsártörőnk, akkor a kés hátuljával is pépesíthetjük a szardellát és a fokhagymát egy vágódeszkán).

2. Ha szükséges, tépkedjük a zöldfűszereket falatnyi darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg az elkészült vinaigrette-tel, és forgassuk össze. Ízlés szerint sóval és további borssal fűszerezzük, majd szórjuk meg egy bőséges csipetnyi pelyhes tengeri sóval.

Nyitókép: Shutterstock