4 könnyű, nyári salátaöntet, amit otthon is elkészíthetsz
A melegebb idő beköszöntével változtatnál az étkezéseden, de elfelejtetted, hogyan készítsd el a tavaly nyári kedvenc egészséges salátaöntetedet?
Cseppet se félj, ugyanis Lauren Windast, regisztrált táplálkozási szakértő osztja most meg, hogy szerinte mi a legjobb öntet. Ezeket a recepteket érdemes lesz megjegyezni az előttünk álló melegebb időszakra − egyszerűek, a szekrényedben megtalálható általános alapanyagokra van szükséged hozzájuk, és az elkészítésük sem igényel sok időt.
Vicces tény: a saláta dresszingje növeli a saláta zöldségekben található bizonyos tápanyagok felszívódását. A salátaöntetben lévő zsír segít felszívódni az olyan kulcsfontosságú tápanyagoknak, mint a likopin és a béta-karotin, amelyek segíthetnek megvédeni bizonyos betegségekkel, például a szívbetegségekkel szemben.
A boltban kapható salátaöntetek ráadásul képesek a salátafogyasztás egészségügyi előnyeit semmissé tenni a mesterséges aromák, a nátriumban gazdag tartósítószerek és a nagy mennyiségű hozzáadott cukor, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup hozzáadása miatt. Íme a legfinomabb házi salátaöntetek!
1. Olívaolaj és citrom
Hozzávalók:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Egy csipetnyi só
Ezt az öntetet különösen könnyű összedobni. Maximalizálod a táplálkozási előnyöket, ha ezt az öntetet egy vegán fehérjés salátával fogyasztod. Ha magas C-vitamin-tartalmú ételeket, például citromlevet fogyasztasz a vasat nem tartalmazó ételek (azaz növényi vasforrások, például bab vagy lencse) mellett, az segíthet növelni a vas felszívódását ezekből a növényi vasforrásokból.
2. Balzsamecet
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 ½ evőkanál balzsamecet
Engedd el a millió és egy hozzávalót, és térj vissza az alapokhoz: csepegtess egy csepp balzsamecetet a salátádra! A balzsamecet a szőlő erjedéséből készül, nem tartalmaz zsírt és csak nagyon kevés természetes cukrot. Ráadásul egyes tanulmányok szerint a balzsamecet fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a magas vérnyomás mérséklésében.
3. Chimichurri öntet
Hozzávalók:
- 1 csésze apróra vágott petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 evőkanál szárított oregánó
- 1/2 dl vörösborecet
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- ½ piros chili felkockázva
- ½ teáskanál chilipehely
- ½ mogyoróhagyma felkockázva
- ½ teáskanál só
- egy csipetnyi bors
Ez a Dél-Amerikából származó, hagyományosan grillezett húsokhoz használt páclé, de fűszeres, fanyar és enyhén csípős rúgást adhat a salátának is. Ami az egészségügyi előnyöket illeti, gyulladáscsökkentő, és magas petrezselyemtartalma miatt tele van A-, C- és K-vitaminnal. Más magas gyulladáscsökkentő hatású összetevőkkel, például fokhagymával és egészséges zsírokkal kombinálva ez az öntet egy táplálkozási erőmű.
4. Mézes-mustáros öntet
Hozzávalók:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál almaecet
- Csipetnyi só
- Csipetnyi bors
Néhány tanulmány szerint az almaecet nagy ígéretet hordoz az étkezések utáni vércukorszint-csökkentő reakciók segítésében. Bár ez a salátaöntet tartalmaz némi természetes cukrot méz formájában, az édesség szintjét te szabályozhatod, ami sokkal előnyösebb, mint a hozzáadott cukrokkal és mesterséges édesítőszerekkel terhelt, boltban kapható öntetek némelyike.
Nyitókép: Shutterstock
Forrás: Marie Claire UK