vegyes saláta egy tálban

4 könnyű, nyári salátaöntet, amit otthon is elkészíthetsz

A melegebb idő beköszöntével változtatnál az étkezéseden, de elfelejtetted, hogyan készítsd el a tavaly nyári kedvenc egészséges salátaöntetedet?


Cseppet se félj, ugyanis Lauren Windast, regisztrált táplálkozási szakértő osztja most meg, hogy szerinte mi a legjobb öntet. Ezeket a recepteket érdemes lesz megjegyezni az előttünk álló melegebb időszakra − egyszerűek, a szekrényedben megtalálható általános alapanyagokra van szükséged hozzájuk, és az elkészítésük sem igényel sok időt.

Vicces tény: a saláta dresszingje növeli a saláta zöldségekben található bizonyos tápanyagok felszívódását. A salátaöntetben lévő zsír segít felszívódni az olyan kulcsfontosságú tápanyagoknak, mint a likopin és a béta-karotin, amelyek segíthetnek megvédeni bizonyos betegségekkel, például a szívbetegségekkel szemben.

A boltban kapható salátaöntetek ráadásul képesek a salátafogyasztás egészségügyi előnyeit semmissé tenni a mesterséges aromák, a nátriumban gazdag tartósítószerek és a nagy mennyiségű hozzáadott cukor, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup hozzáadása miatt. Íme a legfinomabb házi salátaöntetek!

1. Olívaolaj és citrom

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • Egy csipetnyi só

Ezt az öntetet különösen könnyű összedobni. Maximalizálod a táplálkozási előnyöket, ha ezt az öntetet egy vegán fehérjés salátával fogyasztod. Ha magas C-vitamin-tartalmú ételeket, például citromlevet fogyasztasz a vasat nem tartalmazó ételek (azaz növényi vasforrások, például bab vagy lencse) mellett, az segíthet növelni a vas felszívódását ezekből a növényi vasforrásokból.

​2. Balzsamecet

balzsamecetes sal\u00e1ta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 ½ evőkanál balzsamecet

Engedd el a millió és egy hozzávalót, és térj vissza az alapokhoz: csepegtess egy csepp balzsamecetet a salátádra! A balzsamecet a szőlő erjedéséből készül, nem tartalmaz zsírt és csak nagyon kevés természetes cukrot. Ráadásul egyes tanulmányok szerint a balzsamecet fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a magas vérnyomás mérséklésében.

​3. Chimichurri öntet

Hozzávalók:

  • 1 csésze apróra vágott petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 1/2 evőkanál szárított oregánó
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • ½ piros chili felkockázva
  • ½ teáskanál chilipehely
  • ½ mogyoróhagyma felkockázva
  • ½ teáskanál só
  • egy csipetnyi bors

Ez a Dél-Amerikából származó, hagyományosan grillezett húsokhoz használt páclé, de fűszeres, fanyar és enyhén csípős rúgást adhat a salátának is. Ami az egészségügyi előnyöket illeti, gyulladáscsökkentő, és magas petrezselyemtartalma miatt tele van A-, C- és K-vitaminnal. Más magas gyulladáscsökkentő hatású összetevőkkel, például fokhagymával és egészséges zsírokkal kombinálva ez az öntet egy táplálkozási erőmű.

​4. Mézes-mustáros öntet

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • Csipetnyi só
  • Csipetnyi bors

Néhány tanulmány szerint az almaecet nagy ígéretet hordoz az étkezések utáni vércukorszint-csökkentő reakciók segítésében. Bár ez a salátaöntet tartalmaz némi természetes cukrot méz formájában, az édesség szintjét te szabályozhatod, ami sokkal előnyösebb, mint a hozzáadott cukrokkal és mesterséges édesítőszerekkel terhelt, boltban kapható öntetek némelyike.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Marie Claire UK