Cockapoo szalad a füvön

Ezek az észrevehetetlen jelei, ha a kutyádnak fájdalmai vannak

Nem mindig olyan könnyű megállapítani, ha kutyánknak baja van vagy fáj valamije. Az alábbi jelekre azonban mindenképpen figyeljünk oda.

Általában, ha egy kutya beteg vagy sérült, az ADR (vagyis „ain’t doing right – nincs jól) jeleit mutatja – ez egy gyűjtőfogalom, amelyet az állatorvosok használnak a kutyák furcsa viselkedésére, amikor fájdalmat éreznek.

Az alábbiakban az állatorvosok megosztják a hét leggyakoribb jelét annak, hogy egy kutyának fájdalmai vannak.

1. Nem tudja abbahagyni a nyalogatást

Ha a kutya állandóan nyalogat minket, vagy rágcsál egy testrészt, lehet, hogy a bőrön vagy a bőr alatt van fájdalma. Ez a kényszeres viselkedés a szorongás, viszketés, kényszeres probléma vagy gyomor-bélrendszeri fájdalom vagy kellemetlenség jele is lehet.

A túlzott nyalogatással kapcsolatos fő problémát jelenti, hogy bár átmenetileg megnyugtatja a fájdalomreceptorokat, a nyalogatás önmagában sérülést okozhat a bőrben és fokozhatja a fájdalmat. Ez olyan, mintha mi megvakarnánk egy sebet.

Gyakran a nyalogatás intenzív jellegű, és egy adott területre, feltehetően a kellemetlenség forrására irányul.

2. Sokat nyáladzik

Minden kutya nyáladzik, de nagy mennyiségű nyál csöpög a kutyánk szájából, az problémát jelezhet. Ezt fájdalom vagy egy kellemetlen érzés által kiváltott szorongás okozhatja, általában főleg a kölyökkutyáknál. Ha túlzott nyáladzást észlelünk, amelyet bűzös lehelet vagy arcduzzanat, illetve rágási nehézség kísér, keressük fel a háziállatorvost.

A nyáladzás a hányinger gyakran figyelmen kívül hagyott jele, és a gyomor-bél traktuson belüli probléma állhat a háttérben. A nyáladzást okozhatja orrmelléküreg-gyulladás, a torokban rekedt idegen tárgy, végtag- vagy farksérülés, vese- és májbetegség, vagy súlyos esetben egy életveszélyes állapot, az úgynevezett felfúvódás is. A túlzott nyálelválasztás vagy szájhabzás szintén gyakori tünet olyan kutyáknál, amelyek valami mérgezőt, például csokoládét vagy szőlőt ettek.

3. Megváltozott étvágy

Az étvágy megváltozása mögött számos ok állhat. Lehet, hogy kutyánk egyszerűen csak életmódváltozásokhoz alkalmazkodik, de az is lehet, hogy fogászati problémája van, például fogtörés, vírus vagy komolyabb probléma, például rák.

Ha a kutyának fájdalmai vannak, előfordulhat, hogy a szokásosnál kisebb adagokat eszik. Ha az étvágyváltozás 12-24 óránál tovább tart, keressük fel az állatorvost.

4. Hirtelen rendellenesen kezd ülni vagy állni

Az izmok a traumára válaszul megváltoztatják tónusukat, hogy megvédjék a körülöttük lévő struktúrákat. Ha kutyánk például kiálló hátsó lábbal ül, fáj a csípője, lehajtja a fejét, nyaki fájdalmai vannak, vagy meggörbíti a hátát, a gerince sérült, esetleg még a farkát is kevésbé csóválja, vagy a fülét is lejjebb húzza, ott valami nem stimmel.

Egy másik jel arra, hogy a kutyának fájdalmai vannak, ha nyugtalan, és folyamatosan változtatja a testhelyzetét.

5. Lusta és letargikusan viselkedik

Ha a kutyust hirtelen nem érdeklik a kedvenc játékai és tevékenységei, és az általános rossz közérzet jeleit mutatja, lehet, hogy beteg. Ugyanez igaz, ha nincs kedve sétálni menni, lelassult és merev a mozgása.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash