Különféle tejtermékek kék háttéren: kancsó tej, sajt, vaj, joghurt vagy tejföl, túró

Ezért leszel egyre érzékenyebb a laktózra, ahogy öregszel

Bár nagyon finomak, szervezetünk egyre nehezebben emészti meg a tejtermékeket, ahogy öregszünk.


A laktóz a tejtermékekben található természetes cukor. Szervezetünkben a laktáz nevű emésztőenzim segít a laktózt egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz) bontani. A vékonybél ezután felszívja ezeket, és tápanyagként jutnak a véráramba.

Ha a laktóz nem emésztődik meg megfelelően, akkor a vastagbélbe kerül, és ott erjedés útján lebomlik. Ez olyan kellemetlen tüneteket eredményez, mint a hasi fájdalom vagy görcsök, túlzott gázképződés, hasmenés és/vagy hirtelen székelési kényszer.

A világ népességének körülbelül 75%-a veszíti el a laktóz emésztésének képességét az öregedés során. De mi ennek az oka?

Csecsemőként az emberek jelentős mennyiségű laktázt termelnek az anyatejben található laktóz megemésztéséhez. Történelmileg, a szoptatás befejezése és a szilárd ételek bevezetése után, az emberek többé nem (nagyon) fogyasztottak laktóztartalmú ételeket, így a szervezetük alkalmazkodott, és természetes módon idővel egyre kevesebb laktáz enzimet kezdett termelni, ezért nem tudjuk megfelelően megemészteni a tejtermékeket.

A laktáztermelés fokozatos csökkenését laktáz-nonperszisztenciának vagy szerzett laktázhiánynak nevezik, mely az emberek többségénél előforduló, természetes folyamat a csecsemőkor után.

Van, aki már gyerekként észreveszi ezeket a tüneteket, de felnőttkorban is felbukkanhatnak, attól függően, hogy milyen lassan csökken a szervezet laktáztermelése. Az emberek körülbelül 25%-a egyáltalán nem veszi észre változást.

Gének szerepe

Az is támpontot adhat, hogy szüleink laktózérzékenyebbé váltak-e a kor előrehaladtával. A laktóz emésztésének képessége felnőttkorban a szülőktől örökölt specifikus génváltozatoktól függ, amelyek befolyásolják a jelenlévő laktázaktivitás szintjét.

A szervezet tejtermékek lebontására való képessége személyfüggő. Míg egyeseknek nehézséget okozhat a friss tej megemésztése, bizonyos tejtermékek, például sajt vagy joghurt fogyasztása megkönnyebbülést jelenthet számukra, köszönhetően az erjedési folyamatnak, amely lebontja a laktóz jelentős részét.

A laktózintolerancia gyakoribb a délkelet-ázsiai, kelet-ázsiai, nyugat-afrikai, amerikai őslakosok és spanyolajkú származású emberek körében, mivel ők nagyobb valószínűséggel hordozzák a génmutációt (APvegetOA2, MCM6), azonban bárkivel előfordulhat.

A gének mellett számos más oka is lehet annak, hogy szervezetünk nem bontja le olyan jól a tejtermékeket, mint korábban. Olyan külső tényezők, mint a gyomor-bélrendszeri betegségek, a vékonybél sérüléséhez vezető balesetek, a vékonybelet érintő műtétek vagy olyan állapotok, mint a Crohn-betegség, hozzájárulhatnak a laktózintolerancia kialakulásához. Egy gyomor-bélrendszeri betegség után átmenetileg csökkenhetnek a szervezet laktáz raktárai, ami hatással lehet a laktóztoleranciára.

A laktózintolerancia növekedését okozhatják még fertőzések, gyulladásos vagy autoimmun betegségek, például gasztroenteritisz, cöliákia, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, kemoterápia és antibiotikumok. Ezek a bélnyálkahártya sérülését, vagyis szivárgó bélrendszert okoznak.

Kezelés

Bár a laktáztermelés természetes csökkenését nem lehet visszafordítani, bizonyos módszerek segíthetnek a laktózintolerancia tüneteinek kezelésében:

  • Határozza meg, mely tejtermékek okozzák a legrosszabb tüneteket, és iktassuk ki azokat az étrendünkből. Az olyan termékek, mint a kemény sajtok, a vaj és a ghi vaj könnyebben emészthetők, mivel kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a tej vagy a fagylalt.
  • Korlátozzuk az étkezésenként elfogyasztott laktóz mennyiségét.
  • Fogyasszunk erjesztett tejtermékeket, például probiotikus joghurtot vagy kefirt, hogy segítse a laktóz lebontását.
  • Kerüljük az egyéb ismert ételérzékenységeket és allergéneket. Ha például érzékeny a gyomrunk a csípős szószra, annak fogyasztása tovább csökkenti a laktáztermelődést, és ronthatja a tüneteket.
  • Váltsunk növényi alapú, tejmentes termékekre.
  • Szedjünk probiotikumokat, különösen a Bifidobacterium, Saccharomyces és Lactobacillus törzseket tartalmazóakat.
  • Szedjünk laktáz-kiegészítőt a tejtermékek fogyasztása előtt a tünetek enyhítése érdekében.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock