Laminált padlót felmosó nő az otthonában

Így tisztítsuk meg a laminált padlót, hogy ragyogó maradjon

A laminált padló rendkívül népszerű lett az elmúlt években, mivel olcsóbb a fapadlónál és könnyen tisztítható. Viszont tudni kell jól kezelni, ha azt szeretnénk, hogy szép maradjon sokáig. A keményfapadlóval ellentétben a laminált padló felülete nem újrafényezhető, ha véletlenül foltosodik vagy megkopik. Az alábbi megoldásokkal azonban gyönyörű állapotban tarthatjuk.


Ezt kerüljük el a laminált padló tisztításakor

Két nagy hibáról fontos szót ejteni, melyek nagyon elronthatják a fényes padlót: a túl erős súrolás és a rossz termékkel való tisztítás.

Az első dolog, amit a laminált padlóval kapcsolatban kerülni kell, az a súroló hatás. Ha tehát túlbuzgó tisztítók vagyunk, jobb, ha figyelünk. A laminált padló ugyanis különösen érzékeny a karcolódásra és a horzsolásra, és a nagy bűnös ezért néha az agresszív tisztítás.

Fontos tudni emellett, hogy a laminált padlót nem lehet csiszolni és újrafényezni, vagyis az okozott károk valószínűleg véglegesek lesznek. Emiatt ne használjunk acélgyapotot vagy más csiszolóanyagot a laminált padlón lévő ragadós folt vagy piszkos folt felsikálásához. Talán meglepő információ, de még az amúgy megbízható porszívónk is okozhat kárt, ezért a legjobb, ha seprűre cseréljük azt.

Emellett, a laminált padló sérülékeny természete miatt nagyon fontos, hogy kerüljük a kemény vegyszereket, például a fehérítőt és az ammóniát) tartalmazó tisztítószereket, amelyek erodálhatják a laminált padló felületét, valamint az olajalapú megoldásokat, amelyek maradandó maradványokat hagyhatnak maguk után.

Az alábbi tippek segítségével szépen és tisztán tarthatjuk a laminált padlót.

1. Rendszeres söprés

Senki sem szeret a reggeli utáni pirítós morzsákra lépni, szerencsére erre is van egyszerű megoldás. A felgyülemlett törmelék összegyűjtése szempontjából a laminált padló nem igényel többet, mint egy gyors felseprést.

2. Óvatos porszívózás

Azok, akik a porszívót részesítik előnyben a seprű helyett, óvatosan járjanak el. Elméletben a laminált padló kibírja a rendszeres porszívózást, a gyakorlatban azonban a rossz fajta porszívó esetleg tönkreteheti a laminált padlót. Fontos, hogy kerüljük a forgó ütőszárral ellátott porszívó használatát, mivel ez károsíthatja a padlót. Ehelyett csak szívófelszereltséggel ellátott porszívót használjunk.

3. Kéthavonta felmosás

Az alaposabb felmosást igénylő, nehéz szennyeződések esetén a puha mikroszálas törlőkendőket érdemes bevetni. Emellett figyeljünk rá, hogy ne áztassuk a laminált padlót vízzel vagy bármilyen más tisztítószerrel, mivel ez azt eredményezheti, hogy nedvesség szivárog a deszkák alá, melyek megvetemedhetnek ettől.

Érdemes a laminált padlót alaposan kicsavart felmosóval tisztítani, hogy csak érintésre legyen nedves, majd száraz ruhával feltörölni a maradék nedvességet. A körkörös mozdulatokkal történő felmosás a leghatékonyabb módja a foltok eltávolításának anélkül, hogy a padlót túlságosan átitatná.

4. Kerüljük a súroló hatású tisztítószereket

A laminált padló érzékeny; olyannyira, hogy akár a szódabikarbóna is károsíthatja. Kerüljük a durva kémiai tisztítószereket, és az acélgyapotot, valamint a más merev, sörtés súrolószereket tartogassuk más felületekre.

5. Kerüljük a fatisztító szereket

Ne használjunk semmilyen olajos tisztítószert a laminált padlóra. Ezek a keményfára tervezett termékek kifejezetten rosszul hatnak a laminált padlón, mert olyan maradványokat hagynak maguk után, amelyek (néha tartósan) csíkos felületet eredményeznek.

6. Használjunk boltban kapható vagy barkácsolt laminált padlótisztítót

Rengeteg olyan, kifejezetten laminált padlóhoz tervezett tisztítószer létezik, amely megtalálható a helyi barkács- vagy élelmiszerboltban.

7. Védjük a padlót a károsodástól

A laminált padlóról a karcolásokat és a foltokat nem lehet lecsiszolni, ezért kritikus fontosságú, hogy megelőzzük ezeket a sérüléseket. A megfelelő tisztítás az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, amellyel a laminált padló fényes és újszerű maradhat. Emellett érdemes befektetni (padló)szőnyegekbe a nagy forgalmú területeken, valamint bútorbetétekbe a székek és asztalok lábaihoz.

Az ecet tönkreteszi a padlót?

Nem. Az ecet biztonságos módja a laminált padló tisztításának, és nem vetemedik a viaszos bevonat. Ha saját DIY ecetes oldatot szeretnénk készíteni, öntsünk 6 cl desztillált fehér ecetet egy szórófejes flakonba, a többi részét pedig töltsük fel sima vízzel. Rázzuk fel jól a palackot, és óvatosan permetezzük az oldatot a laminált padlóra. Az oldatot nedves felmosóval vagy ronggyal távolítsuk el, ügyelve arra, hogy ne hagyjuk állni.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock