Majomhimlős beteg kiütéses kezei

Mit kell tudnod a majomhimlő vírusról a bőröd kapcsán?

A láz és a testfájdalom mellett a majomhimlőben szenvedő embereknél általában kiütések jelentkeznek a bőrön, amelyek fájdalmas, gennyes, vörös dudorokká alakulhatnak át. Mivel a vírus továbbra is terjed, fontos tudni, hogyan védekezhetünk egy esetleges járvány kitörése ellen, és hogyan ápolhatjuk az esetlegesen elhegesedett kiütéseket, ha megfertőződtünk.

Sok betegséghez és fertőzéshez hasonlóan a majomhimlő is bőrről bőrre történő érintkezéssel, valamint nemi érintkezés útján is terjed, száj, a végbélnyílás vagy a hüvely nyálkahártyáján keresztül. Általánosságban elmondható, hogy a majomhimlő lázzal és influenzaszerű tünetekkel kezdődik, és az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Egyesület szerint az arcon megjelenő (de nem mindig ott előbb kialakuló) kiütéssel járhat, amely az egész testre kiterjedhet.

Jelenleg nincs az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által jóváhagyott kezelés a majomhimlőre, de azamerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) javasolja a JYNNEOS nevű, két dózisú vakcina beadását, ha valaki ki volt téve a majomhimlőnek.

A legtöbb majomhimlő-fertőzésben szenvedő embernél megjelennek a tünetek, elsősorban a rendkívül fertőző, két-négy hétig tartó arc- és testkiütés. A kiütés kis, 2-5 milliméteres, kerek, lapos, piros vagy elszíneződött területekből áll, amelyek megemelkednek, majd megtelnek folyadékkal, majd gennyel. A kiütés általában az arcon kezdődik, majd a tenyereken és a talpakon alakul ki, de a száj, a szem, a végbélnyílás és a nemi szervek közelében is megtalálható.

A CDC szerint a majomhimlős kiütés (más néven lézió) négy stádiumon – makuláris, papuláris, hólyagos, hólyagos, gennyes – keresztül halad, mielőtt hegesedni kezdene. Ezután a bőr külső rétege elkezdi pótolni magát.

A majomhimlős kiütés hat szakasza:

  • Enanthem (kezdeti expozíció): Elváltozások alakulnak ki a nyelven és a szájban
  • Makulák (1-2 nap): Makuláris (lapos) elváltozások jelennek meg
  • Papulák (1-2 nap): Az elváltozások jellemzően makulaszerűből papulaszerűvé (kiemelkedő) válnak
  • Vérhólyagok (1-2 nap): Az elváltozások gyakran kiemelkednek és tiszta folyadékkal vannak kitöltve
  • Pusztulák (5-7 nap): Az elváltozások átlátszatlan folyadékkal vannak kitöltve és tapintásra szilárdak
  • Varasodás (7-14 nap): A gennyes pustulák kérgesednek és hegeket képeznek. A hegek körülbelül egy hétig maradnak, mielőtt elkezdenek lehullani.

Okozhat-e hegesedést a majomhimlő kiütés?

A közép- és nyugat-afrikai országokból jelentett korábbi járványok során a majomhimlő 10-150 himlőszerű pattanást gyűjthetett egy személyen, egyeseknél több mint 200 dudor is kialakulhatott. A mostani amerikai járvány kitörése nem táplált ilyen számokat. De függetlenül az elváltozások mennyiségétől, viszkethetnek és fájdalmasak lehetnek, különösen, ha egyszer varasodni kezdenek. A jó hír az, hogy amikor a heg leesik, és az alatta lévő bőr begyógyul, már nem számít fertőzőnek.

Bár nem minden majomhimlős elváltozás hegesedik, de ez is előfordulhat. A legtöbb elváltozás idővel teljesen elhalványul, ha azonban az traumásan sérül, mielőtt elmúlik, akkor atrófiás hegként (a bőrbe mélyedve/nyomva), hipertrófiás hegként (a bőr fölé emelkedve), hiperpigmentált makulaként (lapos sötét folt) vagy hipopigmentált makulaként (lapos világos folt) gyógyulhat.

Hogyan lehet minimalizálni a hegesedést?

Ha elkapjuk a majomhimlőt, és egészséges az immunrendszerünk, a hegesedés idővel valószínűleg magától elhalványul, de ne vakarjuk a kiütést, mert ez megnehezíti a bőr gyógyulását, és potenciálisan mélyebb szövetkárosodáshoz vezethet. Lényegében úgy kell kezelni a majomhimlőt, mint bármely más sebet vagy heget, kerüljük a piszkálást, a nyomkodást vagy az irritáló helyi termékek, például AHA/BHA hámlasztó savak és retinoidok alkalmazását.

A majomhimlő az elváltozás belsejében lévő folyadékkal való érintkezés útján terjedhet. Ha úgy találjuk, hogy a heg fájdalmas és viszket, válasszunk nyugtató hatású helyi termékeket, amelyek petrolátumot és hidratáló humektánsokat (gondoljunk a ceramidokat, aloét és/vagy hialuronsavat tartalmazó krémekre) tartalmaznak. Emellett kerüljük az olyan hámlasztószerek használatát is, mint a glikolsav vagy a szalicilsav, mivel ezek túlságosan irritálóak. Ezeket később lehet használni, hogy segítsenek eltüntetni a hiperpigmentáció sötét foltjait, amint a bőrelváltozások teljesen begyógyultak.

Nem minden kiütés majomhimlő

Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek úgy néznek ki, mint a majomhimlő, de nem azok. Ha idegen kiütést észlelünk a bőrünkön, ne feltételezzük rögtön, hogy majomhimlőről van szó, számos más ártalmatlan fertőzés létezik. A bárányhimlő például hasonlóan nézhet ki, de jellemzően kisebb hólyagokkal jár, és nem változik át gennyes hólyagokká.

A súlyos pattanások pustulaként jelentkezhetnek, azonban ez az arcra, a mellkasra és a hátra korlátozódna. A majomhimlős elváltozások az egész testre átterjednek, beleértve a tenyereket és a talpakat is. Az övsömör pedig a bárányhimlő vírus reaktivációja. A kiütés apró hólyagocskákként kezdődik, de lineárisan halad a bőrön, és csak a test egyik oldalát érinti.

A tünetektől függetlenül a majomhimlőt nem szabad félvállról venni. Ha úgy gondoljuk, hogy elkaptuk, beszéljünk orvosunkkal.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock