egy nő dióféléket eszik egy üvegtálból

Elképesztő hatása van, ha minden nap fogyasztasz ebből a dióféléből

Az egészséges nassolnivalók, mint például a diófélék mindennapos fogyasztása elengedhetetlen mind a fizikai, mind a mentális jóléthez. Van azonban a magvak között egy, ami különösen egészséges.


A mandula az egyik legtáplálóbb és legfinomabb élelmiszer, és fogyasztása számtalan egészségügyi előnnyel jár. A szív egészségének támogatásától kezdve a súly kezelésének segítéséig a mandula könnyű módja a kiegyensúlyozott és egészséges életmód elérésének. Most összegyűjtöttünk 10 okot, amiért érdemes a mandulát az étrendünkbe beilleszteni.

​1. Jó fehérjeforrás

Már egy marék mandula 6 gramm fehérjét tartalmaz, így tökéletes nassolnivaló a vegetáriánusok és vegánok számára. Továbbá emiatt kiválóan alkalmasak edzés utáni fogyasztásra, mivel a fehérje segít az izmok helyreállításában és növekedésében.

​2. Segít a koleszterinszint csökkentésében

mandula egy feh\u00e9r t\u00e1lk\u00e1ban az asztalon

Fotó: Getty Images

A mandula gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek bizonyítottan csökkentik az LDL („rossz") koleszterinszintet és javítják a HDL („jó") koleszterinszintet. Ez hozzájárul az egészségesebb általános koleszterinszinthez, ami csökkenti a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kockázatát.

​3. Jót tesznek a szívnek

A mandulában található antioxidánsok amellett, hogy csökkentik a koleszterinszintet, a szívbetegségek kockázatát is csökkenthetik. Napi egy marék mandula hozzájárulhat az egészségesebb szívhez azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet, valamint növeli a HDL-szintet, amelyek mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

​4. Segíthet a fogyásban

Mivel magas a fehérje- és rosttartalma, a mandula segíthet abban, hogy étkezés után jóllakottnak érezd magad, így könnyebben tarthatod magad a fogyási céljaidhoz. Kutatások szerint a rostban és fehérjében gazdag étrend elősegítheti a fogyást, mivel hosszabb ideig nyújt telítettség érzetet, és csökkenti a feldolgozott élelmiszerekből és cukros italokból származó üres kalóriák fogyasztását.

​5. Segít szabályozni a vércukorszintet

egy n\u0151 magvakat eszik egy t\u00e1ny\u00e9rr\u00f3l

Fotó: Getty Images

A mandula magnéziumot tartalmaz, amely bizonyítottan segít szabályozni a vércukorszintet. Ez különösen fontos a cukorbetegek vagy prediabéteszben szenvedők számára. Napi egy marék mandula elfogyasztása hozzájárulhat az általános egészségesebb táplálkozáshoz, mivel stabilizálja a vércukorszint-kiugrásokat, amelyek étkezés után éhessé és fáradtá tehetnek.

​6. Erősíti a csontjaidat

A mandula jó kalcium- és D-vitaminforrás, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. A kalcium segít az erős csontok és fogak felépítésében, míg a D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában. Mindkét tápanyag csökkenti a csontritkulás kockázatát, és összességében egészségesen tartja a csontokat.

​7. Agyműködést erősítő élelmiszer

A mandulában található egészséges zsírok bizonyítottan javítják a kognitív funkciókat és védelmet nyújtanak az időskori kognitív hanyatlás ellen. Kutatások szerint napi egy marék mandula elfogyasztása javíthatja a reakcióidőt és a memóriát az Alzheimer-kórban vagy enyhe kognitív károsodásban szenvedőknél.

8. Jó a bőrödnek

A mandulában található E-vitamin segíthet megőrizni a bőr egészségét, és megvédi azt a nap ultraibolya (UV) sugarai által okozott károsodástól. Emellett az E-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet megelőzni a szabad gyökök képződését, amelyek felgyorsítják az öregedést, károsítják a bőrsejteket, és csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Forrás: Natural Health 4 Life

Nyitókép: Getty Images