Elképesztő hatása van, ha minden nap fogyasztasz ebből a dióféléből
Az egészséges nassolnivalók, mint például a diófélék mindennapos fogyasztása elengedhetetlen mind a fizikai, mind a mentális jóléthez. Van azonban a magvak között egy, ami különösen egészséges.
A mandula az egyik legtáplálóbb és legfinomabb élelmiszer, és fogyasztása számtalan egészségügyi előnnyel jár. A szív egészségének támogatásától kezdve a súly kezelésének segítéséig a mandula könnyű módja a kiegyensúlyozott és egészséges életmód elérésének. Most összegyűjtöttünk 10 okot, amiért érdemes a mandulát az étrendünkbe beilleszteni.
1. Jó fehérjeforrás
Már egy marék mandula 6 gramm fehérjét tartalmaz, így tökéletes nassolnivaló a vegetáriánusok és vegánok számára. Továbbá emiatt kiválóan alkalmasak edzés utáni fogyasztásra, mivel a fehérje segít az izmok helyreállításában és növekedésében.
2. Segít a koleszterinszint csökkentésében
Fotó: Getty Images
A mandula gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek bizonyítottan csökkentik az LDL („rossz") koleszterinszintet és javítják a HDL („jó") koleszterinszintet. Ez hozzájárul az egészségesebb általános koleszterinszinthez, ami csökkenti a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kockázatát.
3. Jót tesznek a szívnek
A mandulában található antioxidánsok amellett, hogy csökkentik a koleszterinszintet, a szívbetegségek kockázatát is csökkenthetik. Napi egy marék mandula hozzájárulhat az egészségesebb szívhez azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet, valamint növeli a HDL-szintet, amelyek mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.
4. Segíthet a fogyásban
Mivel magas a fehérje- és rosttartalma, a mandula segíthet abban, hogy étkezés után jóllakottnak érezd magad, így könnyebben tarthatod magad a fogyási céljaidhoz. Kutatások szerint a rostban és fehérjében gazdag étrend elősegítheti a fogyást, mivel hosszabb ideig nyújt telítettség érzetet, és csökkenti a feldolgozott élelmiszerekből és cukros italokból származó üres kalóriák fogyasztását.
5. Segít szabályozni a vércukorszintet
Fotó: Getty Images
A mandula magnéziumot tartalmaz, amely bizonyítottan segít szabályozni a vércukorszintet. Ez különösen fontos a cukorbetegek vagy prediabéteszben szenvedők számára. Napi egy marék mandula elfogyasztása hozzájárulhat az általános egészségesebb táplálkozáshoz, mivel stabilizálja a vércukorszint-kiugrásokat, amelyek étkezés után éhessé és fáradtá tehetnek.
6. Erősíti a csontjaidat
A mandula jó kalcium- és D-vitaminforrás, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. A kalcium segít az erős csontok és fogak felépítésében, míg a D-vitamin segíti a szervezetet a kalcium felszívódásában. Mindkét tápanyag csökkenti a csontritkulás kockázatát, és összességében egészségesen tartja a csontokat.
7. Agyműködést erősítő élelmiszer
A mandulában található egészséges zsírok bizonyítottan javítják a kognitív funkciókat és védelmet nyújtanak az időskori kognitív hanyatlás ellen. Kutatások szerint napi egy marék mandula elfogyasztása javíthatja a reakcióidőt és a memóriát az Alzheimer-kórban vagy enyhe kognitív károsodásban szenvedőknél.
8. Jó a bőrödnek
A mandulában található E-vitamin segíthet megőrizni a bőr egészségét, és megvédi azt a nap ultraibolya (UV) sugarai által okozott károsodástól. Emellett az E-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet megelőzni a szabad gyökök képződését, amelyek felgyorsítják az öregedést, károsítják a bőrsejteket, és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Forrás: Natural Health 4 Life
Nyitókép: Getty Images