Bábfigurát mozgató kéz, manipuláció

5 mondat, amiből tudni fogod, hogy a párod manipulál

A legtöbben használtuk már a manipulációt valamikor az életünk során, akár azért, hogy kijussunk egy szorult helyzetből, akár azért, hogy hízelgéssel elérjük, amit akarunk. Egy párkapcsolatban azonban egészen más a manipuláció használata. Ez tűnhet jóindulatúnak, sőt kedvesnek vagy hízelgőnek, mintha az illető valóban aggódna a másik jólétéért, de valójában azt a hátsó célt szolgálja, hogy irányítsa a másikat. Mint a következő öt mondat, amelyet hallva gondolkozzunk el, biztos igaza van-e a partnerünknek.


1. „Ne túlozz, nem is volt olyan rossz”

A mondat, amivel az egyik fél minimalizálni akarja a másik érzéseit és elhallgattatni őt. Ezt azért mondják, hogy olyan embernek állítsák be a másikat, aki nem megfelelően vagy túlzottan reagál a dolgokra. Valójában azonban egyszerűen csak így próbál hatalmat gyakorolni a tettei és érzései felett.

Ezek a vádak általában azonnal védekezésbe kényszerítik azt, akit támadnak. Ahelyett, hogy foglalkozna az illető az adott üggyel, inkább igazolja a váratlan kirohanásodat. Ezt gázláng-effektusnak hívják, érzelmi manipulációs taktika, ha a partnerünk folyamatosan azt mondja nekünk, hogy túlzunk. Egyszerűen arra próbál rávenni, hogy megkérdőjelezzük a saját meggyőződéseinket és kognitív folyamatainkat.

2. „Senki más nem akarna veled lenni”

A visszaélés egyik első szakasza ez. Megpróbál meggyőzni arról, hogy ő az egyetlen ember a világon, aki valóban törődik velünk, és a legjobb érdekeinket tartja szem előtt, míg mindenki más kihasznál, manipulál, vagy megpróbál elválasztani minket.

Ezt a stratégiát az önbecsülés és az önbizalom aláásására alkalmazzák, de valójában az igazság az, hogy senki nem mondana ilyet, aki szeret minket. Azért mond ilyeneket a másik, hogy alkalmatlannak és értéktelennek érezzük magunkat, de ne feledjük, szerethetők vagyunk és megérdemeljük a szeretetet.

3. „Te késztettél erre”

Ezt a taktikát a manipulátorok azért használják, hogy másra hárítsák a felelősséget. Ahelyett, hogy felelősséget vállalnának a tetteikért, ezzel a mondattal elhitetik, hogy a helytelen viselkedésük a másik hibája. Ennek másik formája a „miattad tettem", melyet szintén ugyanennek a célnak az elérésére használnak.

Arra törekszenek, hogy elhitessék velünk, hogy bármit is tesznek, az egyértelműen miattunk van, így minket tudnak felelőssé tenni mindenért, ami rosszul sül el a kapcsolatunkban.

Felelősséget vállalni olyan dolgokért, amiket nem mi tettünkl, olyan, mintha valaki más keresztjét kellene cipelned.
Bár valószínűleg a tetteink hatással vannak a társunkra, a mi döntéseink nem veszik el az ő döntési képességét.

4. „Ne viselkedj úgy, mint egy vesztes!”

Amikor a társunk arra biztat minket, hogy hagyjunk fel a lúzerként való viselkedéssel, akkor tisztában van vele, hogy a szavai elvetik a kétség magját a fejünkben, ami kifejlődhet és gyökeret ereszthet, míg végül teljes meggyőződéssé nem válik.

Amikor becsmérlő kifejezésekkel illetnek, lekicsinylőnek, kínosnak vagy sértőnek érezhetjük magunkat, ami árt az önbizalmunknak. A másik azzal a céllal illet minket lekicsinylő szavakkal, hogy rosszul érezzük magunkad.

5. „Senki sem tökéletes”

A legtöbben voltunk már olyan helyzetben, amikor tudtuk, hogy valami nem stimmel, de nem tudtuk pontosan megmondani, mi az. Lehet, hogy hazugságon kaptuk a másikat, de ő azzal csapott be, hogy azt mondta, senki sem tökéletes, és ő sem az.

Így próbál manipulálni, hogy elhitesse velünk, hogy semmilyen viselkedését sem kell megkérdőjelezni. Ezt a mondatot arra használja, hogy azt tegyen, amit akar, anélkül, hogy megkérdőjeleznénk a viselkedését.

Az alább elhangzott mondatok ellen megtanulhatunk védekezni. Nem könnyű érzelmi és mentális támadással szemben felvértezni magunkat, de nem is lehetetlen. Álljunk ki a manipuláció ellen, teremtsünk határokat, és határolódj el a mérgező személyektől, hogy megvédjük a mentális egészségünket és az önbecsülésünket.

(The Good Men Project)

Nyitókép: Shutterstock