Agy 3D képét tartó kéz

2 egyszerű mód, hogy életre szóló emlékeket szerezz

Míg egyes emlékek egy életen át velünk vannak, mások gyorsan feledésbe merülnek.


Az egész életünkben velünk maradó emlékeknek sok más emlékhez kell kapcsolódniuk, ráadásul egy kicsit furcsának is kell lenniük.

Ez a két legfontosabb összetevője az olyan emlékeknek, amelyek egy életen át kitarthatnak.

Per Sederberg, a University of Virginia Undergraduate pszichológia professzora szerint a különlegesség gondolata létfontosságú az emlékezet megértéséhez.

„Az emlékezetet a már ismert dolgok állványzatára kell építened, de aztán némileg meg kell sértened az elvárásokat. Egy kicsit furcsának kell lennie”

– magyarázta a PsyBlognak.

Ez az „állványzat” más emlékekkel való kapcsolatokat jelent.

Például a gyermekkorunkkal kapcsolatos emlékek sok más, a családunkról és a lakóhelyeinkről összefüggő emlékhez kapcsolódnak. De mik azok a történetek, amelyekre a legjobban emlékszünk?

Természetesen azok, amikor valami szokatlan, meglepő történt.

Az emlékek tárolása és előhívása

Sederberg egyik vizsgálatában a résztvevők egy hónapig okostelefonokat hordtak a nyakukban, melyek véletlenszerű időközönként automatikusan fényképeket készítettek. Később arra kérték őket, gondoljanak újra erre az emlékre, miközben agyszkennerrel vizsgálták őket, így a kutatók láthatták, hol és hogyan tárolódtak és hívódtak elő az emlékek.

Sederberg szerint egy hatalmas hálózatként érdemes gondolnunk az összes emlékünkre.

„Ha azt akarjuk, hogy később vissza tudjunk hívni egy emléket, akkor egy gazdag hálót akarunk építeni. Többféleképpen kell kapcsolódnia más emlékekhez, hogy elménk sokféleképpen tudjon visszatérni hozzá. Sokféle módon akarunk eljutni minden egyes emlékhez.”

Az emlékezetes élmények gyakran ismerős kontextusban történnek, de valamilyen sajátos, kiszámíthatatlan aspektusuk van, tette hozzá a professzor.

„Ezek a különös élmények azok a dolgok, amelyek kiemelkednek, amelyek maradandóbb emléket hagynak maguk után.”

Ez az oka annak, hogy egyes emlékek egy életen át tartanak, míg mások gyorsan feledésbe merülnek.

Nyitókép: Shutterstock