Pisztáciás tejkoktél jégkrémmel, dióval és zöld mentával

A pisztácia-martini lehet 2023 koktélja

Egyre több étterem étlapján bukkan fel a pisztáciás martini, itt az ideje, hogy otthon is elkészítsük ezt a mennyei koktélt.

Ahogy a sült fetás tészta, a sült zab és a tésztachips is nagy népszerűségnek örvend a TikTok-nak köszönhetően, ugyanez igaz a pisztácia-martinire is. Bár már jóval a TikTok-osok videón történő megörökítése előtt is felbukkantak az éttermek étlapjain Bostonban, Staten Islanden, New Jerseyben, Floridában és azon túl, az ital népszerűsége akkor nőtt meg igazán, amikor a közösségi média influenszerek is elkezdték megörökíteni, hogy ezt kortyolják luxusútjaik során.

A Bostonban és a keleti parton található olasz-amerikai éttermekben (többek között a Caffè Paradiso, a Trattoria Il Panino, a Prezza, az AquaPazza, a 790 Restaurant és a Saly G's étteremben) kapható pisztáciás martini éppen a legjobbkor kerül reflektorfénybe. Az eszpresszó martinik egyengetik az utat, a Starbucks most mutatta be a pisztáciás lattét, és a Fehér Lótusz című sikersorozat népszerűségével, valamint a tavasz beköszöntével mindannyian vágyunk egy szicíliai utazásra.

Szicíliában egyébként olyan fákat találni, amelyeken „zöld aranyat”, azaz pisztáciát termesztenek. Ezek a pisztácia fák az Etna hegy meredek lejtőin kapaszkodva állítólag egyfajta kulináris csodát termelnek, amelyet egyesek a világ legjobb pisztáciájának tartanak. Enyhén mogyorós, édes, és néha desszertitalként egy gombóc fagylalttal feldobva, kétféle pisztácia-martini recept is terjed a világban. Az első a pisztáciára emlékeztető ízét a mandulalikőr, a narancslikőr és az ír tejszínes whisky kombinációjából nyeri. A másik egy kicsit hagyományosabb utat követ, mely vanília vodkát, pisztácia szirupot, crème de banán, crème de menthe-t és fél és fél tejszínt tartalmaz.

Az alábbiakban ezt a két receptet mutatjuk meg.

Egyszerű Pisztácia Martini

Hozzávalók (1 személyre):

  • 9 cl mandulalikőr (például amaretto)
  • 9 cl ír tejszín (például Bailey's)
  • néhány csepp Blue curaçao (vagy más narancslikőr)
  • Olvasztott csokoládé és zúzott pisztácia (opcionális)

Elkészítés:

Egy jéggel kétharmadig teli koktélmixerbe tegyük bele a likőröket, majd rázzuk erőteljesen, amíg a shaker külső része jegesnek nem érződik. Nem kötelező, de még pikánsabbá teszi a koktélt, ha a pohár peremét mártjuk bele az olvasztott csokoládéba, majd a pohár díszítésére darált pisztáciát használunk. Egy szűrő segítségével öntsük a folyadékot egy martinis pohárba.

Vodka Pisztácia Martini

Hozzávalók (1 személyre):

  • 6 cl vaníliás vodka
  • 1,5 cl pisztácia szirup
  • 1 cl Crème de Banana likőr
  • ½ teáskanál menta krém
  • 7,5 cl 12%os tejszín
  • Zúzott pisztácia (opcionális)

Elkészítés:

Egy jéggel kétharmadig teli koktélmixerbe tegyük az összes hozzávalót, majd rázzuk erőteljesen, amíg a shaker külső része jegesnek nem érződik. Egy szűrő segítségével öntsük a folyadékot egy martinis pohárba. Opcionálisan, a pisztáciás martini tetejére csipetnyi zúzott pisztáciát szórhatunk, sőt, az élmény fokozásaképp tegyünk egy gombóc pisztáciazselét vagy fagylaltot a koktélba.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock