orvosi maszkok

Ez az orvosi maszk világít a sötétben, ha koronavírussal érintkezik

A koronavírus elleni küzdelem során rengeteg új ötletre és találmányra van szükség, egy japán egyetem kutatói például olyan maszkot fejlesztettek ki, ami sötétben világít, ha szóban forgó vírussal érintkezik. Azt fejlesztők azt remélik, hogy a termék használatával az emberek hamarabb ki tudják majd szűrni a betegséget.


koronav\u00edrus fert\u0151z\u00e9sre vil\u00e1g\u00edt\u00f3 orvosi maszk

Fotó: kyoto prefectural university

A maszkot strucctojás és fluoreszkáló festék használatával alkották meg. A benne lévő innovatív érzékelő rendszer gyors megoldást kínál a betegség kiszűrésére— írta a Designboom. A projektet Yasuhiro Tsukamoto vezette, aki reméli, hogy 2022-ben megkapja a szükséges engedélyeket, utána pedig csapatával elkezdheti termékük forgalmazását.

Fő céljuk ezzel, hogy az emberek minél hamarabb azonosítani tudják magukon az esetleges fertőzést, és megkezdhessék a szükséges óvintézkedéseket. Ennek hála kevesebb esély kínálkozna arra, hogy mások is elkapják. A fejlesztőcsoport — amennyiben a kormányzat jóváhagyja — egy könnyedén beszerezhető és alkalmazható tesztkészletet akar piacra dobni a jövő évtől.

Nyitó: Unsplash/Mika Baumeister