Ez az étrend csökkentheti az Alzheimer-kór genetikai kockázatát
szeptember 07., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ez az étrend csökkentheti az Alzheimer-kór genetikai kockázatát

Egy friss amerikai kutatás szerint a mediterrán étrend nemcsak általánosságban tesz jót a szervezetünknek, hanem azoknál is képes mérsékelni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, akik genetikailag erősen hajlamosak a betegségre.

A Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Karának kutatói több mint ötezer ember étkezési szokásait és egészségi állapotát elemezték évtizedeken át. Az eredmény egyértelmű:

akik következetesen ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, jóval kisebb eséllyel mutatták a kognitív hanyatlás vagy a demencia jeleit.

Mit foglal magában a mediterrán étrend?

Az étrend alapját a sok zöldség-gyümölcs, hal, olívaolaj, teljes kiőrlésű gabona és az olajos magvak képezik. Az étrend minimális mértékre korlátozza a vörös húsok, az édességek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Nem véletlen, hogy több kutatás már korábban is összefüggésbe hozta a demencia kockázatának csökkenésével – a mostani eredmények viszont azt mutatják, hogy a mediterrán étrend különösen azoknál hatásos, akik genetikailag nagyobb veszélyben vannak – például az APOE4 génváltozatot hordozók. Ez jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, főleg akkor, ha valaki az APOE4 gén két példányát hordozza.

Ez az étrend csökkentheti az Alzheimer-kór genetikai kockázatát
Fotó: Anna Evans/Unsplash

A szakértők szerint a mediterrán étrend nem csupán közvetlenül hat az agyra, hanem a vérben található anyagcsere-molekulákon keresztül is. Ezek a metabolitok árulkodnak arról, hogyan dolgozza fel a szervezetünk a táplálékot – és úgy tűnik, hogy a helyes étrend ezek szintjét is kedvezően befolyásolja.

Az Alzheimer-kór összetett betegség, amelyben a genetika, az életmód és a mentális egészség egyaránt szerepet játszik. Bár a tudósok hangsúlyozzák, hogy a kutatás nem jelenti azt, hogy mindenkinél biztosan megelőzhető a kór, a mediterrán étrend széles körben ajánlható, hiszen nemcsak az agynak, hanem a szívnek és az általános egészségnek is kedvez. Ahogy Yuxi Liu epidemiológus fogalmazott:

Az étrenddel nem tudjuk megváltoztatni a génjeinket, de képesek lehetünk ellensúlyozni a kockázatot.

Kevés betegség okoz akkora fejtörést a kutatóknak, mint az Alzheimer-kór. A korai diagnózis óriási jelentőségű, mert segíthet lassítani a leépülést – éppen ezért világszerte zajlanak vizsgálatok, amelyek célja a legelső, alig észrevehető tünetek feltérképezése. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a beszéd, a légzés és a bélbaktériumok vizsgálata után most egy új nyom került elő: a szaglás fokozatos gyengülése.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Alex Teixeira/Unsplash

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!