Egy nő a tányérján lévő halat eszi

Ezzel a diétával hatásosan küzdhetsz a memóriavesztés kockázata ellen

Az időskort mindenki mentálisan és szellemileg erősen szeretné megélni, ehhez viszont tenni kell. Szerencsére az életmódbeli módosítások segíthetnek a memóriavesztés elleni küzdelemben. A szakértők még egy különleges diétát is megneveztek, ami hasznos az emlékek megőrzéséhez.


Egy témába vágó kutatás eredményei bebizonyították, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend hozzájárul a memóriavesztés ellen folytatott harchoz.

Az adatgyűjtési időszakban a kutatók összesen 1575 idősebb felnőttet vizsgáltak meg, akikről tudták, hogy nem szenvedtek a demencia semelyik fajtájától.

A tesztek főként a memóriájuk szintjét, a figyelmüket és a problémamegoldó képességüket mérték, valamint a két legfontosabb omega-3 zsírsav — EPA és DHA — szintjét a szervezetükben. Végeredményként kimutatták, hogy az alanyok közül, akiknél a legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsav szintje, azoknak jellemzően kisebb volt az agytérfogatuk.

Ezzel együtt a feladatok megoldásai során is rosszabb eredményeket értek el. Dr. Zaldy S. Tan, a tanulmány első számú szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Az omega-3 zsírsavak alacsonyabb vérszintjével rendelkező emberek agytérfogata alacsonyabb volt, ami körülbelül két év strukturális agyi öregedéssel volt egyenértékű.”

Egy kis videós ismertető az omega-3 zsírsavak szervezetre gyakorolt hatásairól:

Korábbi írásainkban mi is foglalkoztunk már a memória megőrzéséhez szükséges tényezőkkel. Többek között arról is beszéltünk, hogy mi az az élelmiszer, melyből akár két adag elfogyasztása is jelentősen csökkentheti a demencia, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog