2 adag ebből az ételből felére csökkenti a memóriavesztés kockázatát
Az enyhe kognitív károsodás gyakran a demencia előjele, ami feledékenységgel, valamint nyelvi és figyelemzavarokkal jár. A problémák azonban általában kisebbek, mint a demencia.
A hetente körülbelül fél tányér gombát fogyasztó idősebbeknél azonban feleannyira csökkent az állapot kialakulásának kockázata.
A tudósok szerint akár heti egy kis adag gomba is elég lehet ahhoz, hogy érdemi hatása legyen.
Dr. Lei Feng, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak úgy fogalmazott, hogy ez az összefüggés meglepő és bátorító.
„Úgy tűnik, hogy egy általánosan elérhető egyetlen összetevőnek drámai hatása lehet a kognitív hanyatlásra.”
A több mint 600, 60 év feletti szingapúri személy bevonásával készült vizsgálatban hat éven keresztül követték nyomon a résztvevőket, akiket az enyhe kognitív károsodás (MCI) szempontjából vizsgáltak, emellett pedig táplálkozási szokásaikról is kérdezték őket.
„Az MCI-ben szenvedő emberek még mindig képesek a szokásos napi tevékenységeiket végezni. Ebben a vizsgálatban tehát azt kellett megállapítanunk, hogy ezek az idősek gyengébben teljesítettek-e a standard neuropszichológiai teszteken, mint más, azonos korú és iskolai végzettségű emberek”
– tette hozzá Feng.
A tanulmány megállapítása szerint hat gyakran fogyasztott gomba 50 százalékkal alacsonyabb kockázattal jár a kognitív hanyatlás szempontjából.
Ezek a következők voltak:
- Arany
- osztriga
- shiitake
- fehér gombák
- szárított
- konzervgomba
Azonban bármelyik gombafajta jótékony hatású lehet, mivel mindegyik tartalmaz egy ergotionin (ET) nevű antioxidánst.
Dr. Irwin Cheah, a tanulmány társszerzője elmondta, nagyon érdekli őket az ergotionin.
„Az ET egy egyedülálló antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amelyet az ember nem képes saját maga szintetizálni. De táplálkozási forrásokból, az egyik legfontosabb a gombákból nyerhető.”
A kutatók most egy randomizált, kontrollált kísérletet fognak végezni az ET egy tiszta vegyületével.
Nyitókép: Unsplash