Egy emberi agyról készített rajzot kiradíroznak

Így enyhítheted a memóriavesztés első számú okának hatását​

A memóriavesztés az öregedés egy természetes folyamata, a mértékét viszont életmódunkkal és szokásainkkal enyhíthetjük. Alábbi cikkünkbe kutatások által bizonyított tippeket gyűjtöttünk össze, melyekkel jelentősen csökkenthetjük a rettegett kognitív hanyatlás kockázatát.


Az elsőszámú magyarázata a memóriavesztésnek nem más, mint maga az öregedés. Az idő előrehaladtával nem kell meglepődni azon, hogy egyes emlékeink elhomályosulnak, valamint akkor se, ha egy kicsit több időbe telik felidézni egy bizonyos információt. Milyen módszerekkel lehet felvenni a harcot az idő ellen?

Az első két pont kifejezetten egyértelmű, hiszen rendszeresen kell sportolni — egy cikkünkben beszámoltunk róla, milyen testmozgástípusok a legalkalmasabbak az agy fitten tartására —, illetve elegendő mennyiségű alvást kell biztosítani a szervezet számára. Egy korábbi írásunkból részleteket lehet megtudni az alvás és a memória közti kapcsolatról.

A harmadik lépés a gyulladáscsökkentő és szívbarát étrendek követése. Ennek a pontnak a megállapításához a szakértők a szervezetben lévő krónikus gyulladások hatásait tanulmányozták.

Az adatgyűjtési időszakban összesen 12 336 alany vett részt, akiket átlagosan 20 évig követtek nyomon. Ebben az időszakban mindannyiukon vérvizsgálatot végeztek gyulladásmarkerek kimutatására. Mint kiderült, a fő problémát a krónikus gyulladás jelenti, amely hónapokig vagy akár évekig tarthat.

Egy l\u00e1ny a laptopj\u00e1t n\u00e9zve t\u00f6preng valamin

Fotó: Unsplash/Magnet.me

Ebbe a kategóriába tartoznak az ízületi fájdalmak, a merevség, az emésztési problémák és a krónikus fáradtság is. A szakértők végeredményként megállapították, hogy a vizsgálatban részt vett személyek közül azoknak volt a legrosszabb a gondolkodási és memóriaképessége, akiknek a szervezetében a legmagasabb volt a gyulladás mértéke — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a krónikus gyulladás fontos célpontja lehet a beavatkozásnak. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a krónikus gyulladás nem ok, hanem a kognitív hanyatláshoz vezető neurodegeneratív agyi betegségek markere, vagy akár válaszreakciója”

— mondta Dr. Keenan A. Walker, a tanulmány elsőszámú szerzője.

Nyitókép: Shutterstock