Így lehet a leggyorsabban észlelni a mentális betegség jeleit

Így lehet a leggyorsabban észlelni a mentális betegség jeleit

Egy ausztrál kutatócsoport tanulmánya szerint a mentális betegségek nyilvánvalóbb jelzéseket küldhetnek a testünknek, mint az agyunknak.


A több mint 175 000 személyt vizsgáló kutatás alapján a nem megfelelő testi egészségi állapotra vonatkozó értékek hamarabb és pontosabban mutathatják be a mentális betegségeket, mint az agyi szkennelésen észlelt változások.

A tanulmány vezető szerzője, Ye Ella Tian pszichiáter és idegtudós a Twitteren elmondta, hogy a mentális betegséggel diagnosztizáltak finom agyi változásokat mutattak, de „több testrendszerben is jelentősen rosszabb fizikai egészségi állapotot mutattak egészséges társaikhoz képest".

A skizofréniában szenvedő embereknél például körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, mint az átlagnépességnél, emellett a szívkoszorúér-betegség kockázata is kétszeresére nő náluk

– mondja Tian.

Ez is érdekelhet: Ha így neveled a gyereked, komoly mentális következményei lehetnek

Az MRI-agyszkennerekből és számos különböző vizsgálati kollektívából származó állapotfelmérésekből keletkező adatot megvizsgálva a csapat az agy egészségét és hét testrendszer működését, köztük az immunrendszert, a májműködést, a szív, a tüdő és a vese egészségét mérő pontszámokat hozott létre.

Ez lehetővé tette számukra, hogy összehasonlítsák a mentális betegséggel diagnosztizált emberek egészségi pontszámát az azonos korú népességgel.

A máj- és veseműködésre, az immunrendszerre és az anyagcserére vonatkozó testi egészségi pontszámok az egészséges kontrollcsoportokhoz képest következetesen rossznak bizonyultak a mentális egészségi állapotok esetében – és kiderült, hogy ezek jobban előrejelzik a mentális diagnózist, mint az agyi képalkotó eredmények.

Andrew Zalesky, a Melbourne-i Egyetem idegkutatója a saját podcastjában elmondta, „hogy a fizikai egészségi állapotot mérő intézkedések felülmúlják az agyi képalkotás eredményeiben mutatkozó különbségeket”, és „ez meglehetősen meglepő eredmény", tekintve, hogy a mentális betegségek a rendezetlen agyban gyökereznek.

Zalesky azonban egy fontos információt még hozzátett a vizsgálat eredményeihez:

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ezek (a kutatásban résztvevők – a szerk.) olyan egyének, akiknek már megállapított diagnózisa van. Hogy ez a zavar kialakulása előtt is érvényes lenne-e, azt nem tudjuk.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock