gyömbér és citrom

Ez történik a testeddel, ha minden nap fogyasztasz gyömbért

Sokféle lehetséges reggeli rutint kipróbáltunk már, kevés állta ki az idő próbáját, de van egy, amire igazán esküszünk: a napi gyömbérshot. Talán te is használtad már ezt a kis immunerősítőt, amikor érezted, hogy közeleg a megfázás, de a szerény gyömbérshot állandó helyet kaphat a reggeli rutinodban is, a citromos víz, az almaecet, a kávé és az adaptogén gombák mellett.


A gyömbér fogyasztásának rengeteg előnye van − különösen, ha minden nap fogyasztod: kívülről feltűnésmentesnek tűnik, de belül orvosilag hatékony összetevők széles skáláját rejti, ezért a természetgyógyászatban is gyakran alkalmazott gyógymód.

A napi gyömbérshot előnyei:

A gyömbér stabilizálja a vércukorszintet

Az étvágytalanság és a déli mélypontok gyakran a kiegyensúlyozatlan vércukorszint következményei. A gyömbér viszont az inzulin stabilizálásán dolgozik; támogatja a glükóz felvételét a sejtekbe és növeli az inzulinszintet. (Ezt a tulajdonságát jelenleg terápiás megközelítésként vizsgálják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára.) A vércukorszint kiugrásainak és összeomlásainak kontrollálása fontos − nem csak a testsúlyunk kezelése miatt, hanem azért is, mert segít fenntartani az állandó energiaszintet, kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, és pozitívak maradunk.

​A gyömbér erősíti az immunrendszert

Az ayurvédikus és a hagyományos kínai orvoslásban a gyömbért régóta használják gyógyszerként; manapság a szupermarketekben kapható kész gyömbérshotok az „immunerősítés" ígéretével csalogatják a vásárlókat.

Joggal: a gyömbér gazdag vasban, magnéziumban, B6- és C-vitaminban, cinkben és antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól.

Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és serkenti a nyálkahártyák vérkeringését, ami segít a légzőszerveknek a méreganyagok kiürítésében. Mindezek együttesen nagymértékben támogatják az immunrendszert.

​A gyömbér segíti az emésztést

gy\u00f6mb\u00e9r tea

Fotó: Unsplash

A gázok és a puffadás a múlté lesz, ha a gyömbér bekerül a napi repertoárba. A gyömbér segít felgyorsítani az ételek átjutását a tápcsatornán, elősegíti a gyomor kiürülését, védi a bél mikrobiomját, és még a puffadás és a gázok csökkentésében is segíthet. Segíthet a hányinger enyhítésében is.

​Minden nap egy gyömbérshot

Teszteltük is: mutatjuk, mit eredményezett az egy teljes hónapon keresztül minden nap elfogyasztott gyömbérshot.

Már az első reggel észrevettük, hogy a shot után azonnal felfrissültnek és ébernek éreztük magunkat.

Az első hét után megszerettük ezt a reggeli kis energiabombát. Energikusabbnak és éberebbnek is éreztük magunkat − mind mentálisan, mind fizikailag. Ezek a felfokozott érzések a következő hetekben is megmaradtak.

Egy hónap elteltével egyértelmű volt: többé nem akarjuk kihagyni a reggeli gyömbérshotot.

Az energiaszintünk jelentősen megnőtt, és produktívabbnak éreztük magunkat, jobban tudtunk koncentrálni, és kevésbé voltunk ingerlékenyek.

Persze az erősebb immunrendszer is nagyon jó érzés − az elmúlt egy hónapban a torokfájás legkisebb jelét sem éreztük

​Hogyan lehet a gyömbérshotok teljes előnyeit kihasználni?

Bár a kevés gyömbér is jobb, mint gyömbér nélkül, mindenképpen az a legjobb, ha a gyömbért következetesen fogyasztjuk. Tanulmányok szerint a napi gyömbérfogyasztás előnyei közé tartozik a koleszterinszint csökkenése és az inzulinszint kiegyensúlyozottsága, ezért próbálj meg minden nap meginni egy gyömbérshotot, hogy teljes mértékben kiaknázd a szervezetet támogató hatását.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Unsplash