Arcát tisztító nő

Tényleg segít a mitesszerek ellen ez a szépségápolási trükk?

A TikTok-on terjedő legújabb szépségápolási őrület azt ígéri, hogy kitisztítja a pórusokat és eltávolítja a mitesszereket, de vajon tényleg hatásos?

Az olajos dörzsölés (oil gritting) bőrápolási technika lényege, hogy az arcot olaj alapú termékkel masszírozzuk be 5-15 percig, majd meleg vízzel leöblítjük. A módszer rajongói azt állítják, hogy az mélyebb tisztítást biztosít, mint a szokásos arcmosás, és a hosszan tartó masszírozás megtisztítja a bőr felszínén lévő szennyeződéseket és ragyogóbb, simább bőrt eredményez.

@dr.zionko If it seems too good to be true… it probably is. I’d give this skincare hack 5/10 for the logic behind it all: oil massaging to bring oil based impurities to the surface. Its somewhat true — but oil cleanser can not get deep inside your pores to exfoliate but what you are doing is removing dead skin cells called sebaceous filaments. #sebaceousfilament #oilcleanser #oilpulling #skincaretips #drzion ♬ original sound - DR. ZION

Előnyök

Bár sokan úgy gondolják, hogy az olajos dörzsölés csökkentheti a pórusok megjelenését és megszabadíthat a mitesszerektől, valójában nincs tudományos bizonyíték, amely ezt az elméletet bizonyítaná. A technika azonban segíthet megtisztítani a bőrt és kiemelni a pórusokból a felesleges faggyút. „

A módszer legnagyobb előnye a hámlasztás. A „szemcsék”, amelyeket az olaj bedörzsölése során láthatunk, valójában csak az elhalt hámsejtek kis csomói, amelyek a masszírozás súrlódásából adódnak. A hámlasztó hatásnak köszönhetően segíthet a simább arcbőr és a textúra kialakításában.

Hátrányok

@ldgcool Love this oil cleanser from Anua!! 🥰🫠💖 Sabaceous filaments are totally normal! But I prefer doing this to deeply cleanse my pores! ☺️ Oil attracts oil and that’s what makes an oil cleanser a good way for you to remove sabaceous filaments. 🤗💖 Anua’s cleansing oil is lightweight and easily spreads onto the skin! Plus! It does not leave any residue after washing! ☺️💖 #fyp #anua #koreanskincare #skincaretips #porecleansing#sebaceousfilament #sebaceousfilaments #sebum #sebums #anuaporecontrolcleansingoil #oilgritting ♬ 3D (feat. Jack Harlow) - Jung Kook & Jack Harlow

Ha nem kétszeresen tisztítasz, az olajat nehéz lehet teljesen eltávolítani egy egyszerű öblítéssel. Ennek eredményeképpen zsíros maradványt hagyhat, ami eltömődött pórusokhoz és kiütésekhez vezethet. A túlzott dörzsölés emellett egyes bőrtípusok számára irritáló lehet.

A módszer

1. Egy olajos tisztító kezdjünk el körkörös mozdulatokkal dörzsölni az orr, az áll és a homlok körüli területre, körülbelül 5-15 percig, attól függően, hogy mennyire bírja a bőrünk.

2. Öblítsük le az olajat és a szemcséket meleg vízzel, majd folytassuk gyengéd tisztítószerrel. Ha kész, gyengéden paskoljuk szárazra az arcunkat egy mosdókendővel.

Legfeljebb heti egy alkalommal végezzük a módszert, de ez a bőrtípustól és az érzékenységtől függ. A zsíros, pattanásos vagy érzékeny bőrűek azonban inkább kerüljék ezt a módszert, mert irritálhatja a bőrt, és tovább károsíthatja a bőrgátat.

Ha az olajos dörzsölés után nem dupla tisztítást végzünk, a maradék olaj gyulladást és kiütéseket okozhat, a területek hosszú ideig tartó masszírozása pedig bőrpírhoz, irritációhoz és gyulladáshoz vezethet.

(Purewow)

Nyitókép: Shutterstock