Ez a technika garantáltan jó motiváció a sportolásra

Ez a technika garantáltan jó motiváció a sportolásra

Ha többet szeretnél sportolni, használd ezt a technikát motivációként – garantáltan működni fog.


Egy új tanulmány szerint a futás szociálisan ragályos.

A kutatás során 5 év alatt 1 millió futóról gyűjtöttek adatokat, melyek arra utalnak, hogy a futás, mint sport képes „megfertőzni” az embereket. Ez alapján úgy tűnik, hogy már az is bőven elég a motivációhoz, ha van az ismerőseid közt olyan, aki rendszeresen fut.

Sinan Aral professzor, a tanulmány egyik szerzője elmondta:

„Ha ismered a barátaid futási szokásait, amelyeket a közösségi oldalakon osztanak meg, az arra késztethet, hogy még több kilométert fuss, gyorsabb sebességgel.”

A tanulmány szerzői azt írják:

„Ugyanazon a napon átlagosan egy barátok által lefutott x kilométer további háromtized kilométer lefutására inspirálhat minket, és a barátok által lefutott x perc további három perccel hosszabb futásra motiválhat minket.”

A másokkal való összehasonlítás azonban kétféleképpen is motiválhat bennünket:

Ha összehasonlítod magad valakivel, aki jobban teljesít, az arra késztet, hogy utolérd őt. Amikor olyasvalakihez hasonlítod magad, aki rosszabbul teljesít, az pedig arra késztet, hogy megtartsd az előnyöd. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a jobban teljesítő emberekkel való összehasonlítás, erősebben hat motiválás szempontjából.

Nemek közötti különbség:

A férfiak különösen fogékonyak a versenyszellemre. Más férfiak és más nők egyaránt nagyobb teljesítményre sarkallhatják őket. A nők azonban elsősorban más nőkkel versengenek, és általában nem a férfiakkal való összehasonlítás motiválja őket.

Nyitókép: Photo by LOGAN WEAVER | @LGNWVR on Unsplash

(PsyBlog)