Vörös hajú nő egy nárcisztikus ember előtt térdel

Így szerez érzelmi kontrollt egy nárcisztikus ember

Egy nárcisztikus ember számára az irányítás sokkal fontosabb, mint maga a közelség. Könnyen manipulálja áldozatát és a partnere feletti érzelmi kontroll fenntartása az egyik eszköze arra, hogy uralja a kapcsolatot. De hogyan teszi mindezt?


Sajnos roppant nehéz észrevenni, ha egy nárcisztikus személy érzelmi kontrollt alkalmaz rajtunk, mivel képes meggyőzni áldozatát arról, hogy minden hiba az ő felelőssége, így szép lassan tejesen elveszi a személy önbecsülését.

Kezdetben az áldozat személye biztonságban érezheti magát a nárcisztikus mellett, és jobban bízik benne, mint bárki másban az életében. Egy nap azonban a nárcisztikus leértékeli a személyt azzal, hogy hirtelen megvonja a szeretetét. Nem reagál és elérhetetlenné válik. A személy láthatatlannak és érzelmileg elhagyatottnak érzi magát. Majd kétségbeesetten igyekszik, hogy megtalálja és megoldja a problémát, hogy helyreállítsa a köteléket.

Jellemzően a nárcisztikus közömbösséggel válaszol erre, majd manipulációt alkalmaz, amivel szépen lassan leépíti áldozatai egyéb kapcsolatait, például egy ilyen mondattal:

„Nem akartam ezt elmondani, mert nem akartalak megbántani, de sokat beszélsz az anyukáddal. Mindent elmondasz neki. Ez furcsa.”

Az áldozat ezután úgy érezheti, hogy a nárcisztikus személynek igaza lehet, így elkezdi leépíteni a kapcsolatait.

Ezután a nárcisztikus megjutalmazza a személyt, figyelmével és szeretetével elhalmozza. Az áldozat ettől természetesen jobban érzi magát, hiszen megoldódott a probléma és ismét szereti őt a nárciszta. Amint a nárcisztikus „behálózza” a személyt, és az újra megbízik benne, megismétli ugyanezt a mintát, hogy még több érzelmi kontrollt szerezzen.

Bár ez egy nagyon nehéz helyzet, az áldozatnak már az sokat segíthet, ha felismeri, hogy párja érzelmileg kontrollálja. Ilyenkor érdemes az egyéb kapcsolatainkat újra felkeresni, vagy hallgatni a véleményükre, komolyabb esetben szakértő segítségét kérni.