egy nő parfümöt fúj magára

Tényleg optimistábbá tehet egy illat?

Az illatok hatása tagadhatatlan: emlékeket képesek felidézni, hangulatot tudnak befolyásolni. Egyes tanulmányok szerint az illatok a napi érzelmek akár 75 százalékát is kiválthatják. Egy illat valóban optimistábbá teheti-e az embert?


A Chanel szépségipar új LES EXCLUSIFS DE CHANEL nevű illatkollekciója a bizonyíték a fenti kérdésre.

A francia luxusmárka házi parfümkészítője, Olivier Polge által mesterien megalkotott kollekció olyan ritka és bonyolult összetevőkből áll, amelyek hangulatjavító tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyenként minden illat Gabrielle Chanel, a francia divatház alapítója történetét meséli el, megtestesítve a szellemét, és tükrözve azt az időtlen stílust, amelynek szinonimájává vált a márka.

Olivier Polge a legendás parfümőr, Jacques Polge fia – utóbbi 37 éven át a Chanel házi parfümőrje volt. Olivier alkotta meg a leghíresebb és legkedveltebb illatokat, mint a Lancôme La Vie Est Belle-je, a Viktor & Rolf Flowerbombja és a Chanel Gabrielle-je.

Az ausztrál Marie Claire-nek adott interjújában a parfümőr az „optimizmus illatát” eképpen definiálja:

„Az illatok kifejezik és irányítják érzelmeinket és érzéseinket. A Chanelnél, amikor illatokat hozunk létre, megpróbálunk kiemelni egy lelkiállapotot, és itt ez az optimizmus állapota volt. A COMÈTE beburkolózó és friss, semmilyen sűrű jegy nem sötétíti el. Az optimizmus illata megcsillan a bőrön, beburkolva azt, hogy eggyé olvadjon vele. Ez valami nagyon meleg, tiszta és fényes. A COMÈTE természetes, szinte varázslatos érzést kelt, mintha egy fényes aura burkolná be az embert.”

A LES EXCLUSIFS DE CHANEL illatkollekció uniszex, Polge szerint a választás rajtunk múlik.

„Minden LES EXCLUSIFS DE CHANEL illat, így a COMÈTE is, lehetővé teszi viselőjének, legyen az férfi vagy nő, hogy egyfajta ritkaságot teremtsen, és kifejezze saját egyedi karakterét. A parfümkészítésben nincsenek szabályok. Az illat lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezzük jellemünk egy olyan aspektusát, amelyet meg szeretnénk mutatni a világnak. Mindannyian személyesen döntjük el, hogy mit képvisel számunkra az illat. És akkor eggyé válunk a parfümmel, amit viselünk. Szeretem az illat és az ember közötti varázslatos találkozás gondolatát: ez egy érzéki kapcsolat, amit magunknak viselünk.”

Nyitókép: Shutterstock