boldog fiatal nő a fűben

Optimizmus a nehéz időkben? Ezzel az 5 trükkel sikerülhet

Veszélyesen kialvatlan vagy, túl sok a dolgod, és a teljes kiborulás szélén állsz?


És akkor valami teljesen váratlan (és még stresszesebb) dolog történik. Mielőtt szabadeséssel belezuhannál a stresszspirálba, próbáld ki az alábbi gyors trükkök egyikét, hogy a dolgokat perspektívába helyezd. Íme 5 módszer, ami segít optimistává válnod még a legrosszabb helyzetben is!

​1. Csinálj óránkénti becsekkolásokat!

Legtöbbször nem az stresszel minket annyira, ami éppen történik, hanem a várakozás, hogy mi lesz. Rettegsz a holnap reggeli orvosi találkozótól? Térj vissza a jelenbe, és kérdezd meg magadtól: „Jól vagyok ebben a pillanatban?". Nagy az esélye, hogy pillanatnyilag jól vagy. Kérdezd meg magadtól a kérdést mindig, amikor gyors pozitív megerősítésre van szükséged.

​2. Vedd igénybe a barátaid támogatását!

Amikor rossz napod (vagy heted, vagy hónapod) van, elsőre lehet inkább elszigeteled magad. De ha megbízol valakiben, az segíteni fog. Írj egy (vagy pár) barátodnak, mondd el nekik, hogy nehéz időszakon mész keresztül, és kérj tőlük erősítő szövegeket, vicces GIF-eket vagy aranyos állatos fotókat. Félelmetes megbeszélésed lesz a főnököddel holnap délután? Mielőtt besétálnál az irodájába, tíz imádnivaló bébikecske fog rád várni.

​3. Tarts öt perc szünetet!

egy n\u0151 \u00e1ll az ablakban

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy próbáltál már meditálni, és rájöttél, hogy ez egyszerűen nem a te világod. De adj egy esélyt az Insight Timernek – ennek az ingyenes mindfulness alkalmazásnak, amit akár már most letölthetsz. Válogatott stresszoldó irányított meditációkat játszhatsz le vele, némelyik mindössze öt percig tart. Amikor úgy érzed, hogy kezdesz belépni a stressz zónába, ez mindig kéznél lesz.

​4. Kortyolj el egy csésze borsmentateát!

Amikor úgy érzed, végleg szétesik az életed, valószínűleg nem egy masszázs vagy egy hosszú habfürdő lesz a prioritási listád élén. Ha nem tudsz elszökni egy órára, készíts egy csésze teát. Érezd a kezeddel a bögre melegét, lélegezd be a gőzt, és lassan kortyolgasd. Ha tudsz, válaszd a borsmentát, ami bizonyítottan nyugtató hatást fejt ki mind az emésztőrendszerre, mind az idegrendszerre.

​5. Képzeld el, hogy minden tökéletesen megy!

Igen, tudjuk, a pozitív vizualizáció úgy hangzik, mintha egy giccses '90-es évekbeli önsegítő könyvben olvastál volna róla. De több tanulmány (például ez a Cleveland Clinic-től) bebizonyította, hogy a mentális gyakorlás majdnem olyan hatékony, mint a fizikai gyakorlás. Ha tehát rettegsz attól, hogy elszúrod a nagy prezentációdat, képzeld el, hogy nyugodtan és magabiztosan felsétálsz a pódiumra, majd tartasz egy magával ragadó előadást, amelyet a közönség imád, és tapsviharban részesít. Bár giccses, de működik.

Nyitókép: Shutterstock