Palacsinta banánnal, áfonyával és eperrel

Furcsa palacsinta készítési trend terjed a TikTok-on

A TikTok gasztronómiai trükkjei néhány esetben rendkívül hasznosnak bizonyulnak, máskor azonban egyszerűen csak nem értjük őket – például az alábbi esetben.

Az egészen fura palacsinta sütési tipphez készült TIkTok-videóban úgy tűnik, mintha egy tojásos omlett készülne, majd egy spatulával rántottává varázsolják azt. A probléma csak annyi, hogy valójában se nem omlett, se nem rántotta látható a videóban, hanem egy palacsinta.

Úgy tűnik, hogy az ötlet lényege a palacsintakészítés egyszerűsítése, és a folyamat azon lépésének elhagyása, amelyet néhányan félelmetesnek találnak: a tészta megfordítása.

Ahelyett, hogy a palacsintát a spatulával próbálnánk óvatosan megfordítani, a javaslat szerint a tésztát úgy kell rántani, mint a tojást, így a szokásos stílusú lapos és kerek palacsinta helyett kis, aranybarna darabkákat kapunk. A végeredmény egy halom különböző formájú és méretű palacsintadarab, amelyeket aztán feldobhatunk a kívánt feltétekkel, például porcukorral vagy nutellával.

De mi ennek az egésznek az értelme?

Bár a kreáció egy türelmetlen késő esti nassolási roham vagy egy kevésbé magabiztos szakács véletlen alkotásának tűnhet, valószínűleg egy osztrák hagyomány képezi az alapját: a videóban látott palacsinta rántotta feltűnő hasonlóságot mutat az ottani kaiserschmarrennel, azaz császármorzsával.

A bécsi kávézókban megtalálható étel szintén serpenyőben sült tésztából készül, amelyet aztán darabokra törnek, hogy az egyenetlen és össze nem illő darabok ropogósabb széleket és kielégítőbb texturális kontrasztot eredményezzenek, mint egy nagy, egységes palacsinta.

Ha azonban a palacsintát inkább egészben sütnénk, de aggódunk a megfordítás miatt, néhány hasznos tipp segíthet, például az, hogy a serpenyő jól ki legyen olajozva és hogy elég sokáig várjunk, hogy a tészta kellőképpen megdermedjen.

(Daily Meal)

Nyitókép: Unsplash