Mellkasát fogó nő

Ez a hétköznapi élelmiszer képes a pánikroham kezelésére

A pánikroham emberek millióit érinti, még azok is átélhetnek ilyet néha, akik nem küzdenek mentális betegséggel. A tünetek közé tartozhat az izzadás, a kezek bizsergése, a szapora szívverés, a remegés, a közelgő végzet érzése és a halálfélelem. Egy egyszerű, hétköznapi gyümölcs azonban segítségünkre lehet a szorult helyzetekben a szakértők szerint.


Jennifer Anders coloradói pszichológus – aki a The.Anxiety.Doc Instagram-fiókot is vezeti – közzétett egy videót TikTokon, amelyben megmutatja követőinek a pánikroham leállításának egyszerű módszerét. A tavaly nyáron közzétett felvétel már 2,7 millió megtekintést és több 10 ezer lájkot kapott.

Anders a Huffington Post szerint ezt a módszert citromos pánikroham hack néven emlegeti. Ez pedig pontosan az, aminek hangzik. A videóban azt mondja a nézőknek, hogy vágjanak fel egy citromot gerezdekre, és dugják a szájukba, amikor legközelebb pánikrohamot éreznek. Ilyenkor ugyanis a szánk azonnal elkezd összehúzódni, és érzékeljük a savanyú ízt. (Ha nincs kéznél citrom, a módszer működik savanyú cukorkával is. Az íz megérzése után mély levegő után is kapkodni fogunk.)

Ez elvezeti a tudatosságunkat a negatív hurokszerű gondolatoktól a jelen pillanatba, és segít összekapcsolódni a környezetünkkel, ami maga a citrom

– jelentette ki a szakértő.

Ez is érdekelhet: Így vészeljünk át egy pánikrohamot a pszichológus szerint

Victoria Riordan terapeuta azt mondta – hogy bár konkrétan a citrom használatáról még nem hallott, arról viszont már igen – hogy más ételekkel, például csokoládéval szintén el lehet hárítani egy ideig a pánikrohamot. Amikor pánikrohamunk van, a szimpatikus idegrendszerünk pörög túl. A szimpatikus idegrendszerünk olyan ideghálózat, amely segít aktiválni minket, hogy gyorsan tudjunk reagálni egy stresszes helyzetre.

Az érzékszervi beavatkozások nagyszerűek erre, mert az agy az érzékszerveket használja arra, hogy eldöntse, hogy egyáltalán veszélyben vagyunk-e vagy sem

– magyarázza Riordan.

citromkarik\u00e1k

Fotó: Shutterstock

Itt jön a képbe egy érzékszervi eszköz, például egy citromba harapás. Ezt a módszert földelési technikának is nevezik. Anders szerint megragadják a fizikai és mentális figyelmet, hogy visszahozzák az elmét a jelen pillanatba.

Ezt is nézd meg! Egy egyszerű, 5 perces légzéstechnika hatékony eszköz a szorongás csökkentésére

És bár fontos, hogy legyenek olyan eszközeink, amelyek segítenek kontrollálni a pánikrohamokat, ez a citromos hack nem segít eljutni a probléma kiváltó okához, ami a mentális egészségi utazás szükséges része. Ez a citromos hack segíthet csökkenteni a szorongást abban a pillanatban, de valószínűleg nem marad hatékony egész nap – előfordulhat, hogy 10 perccel később újra szorongani fogunk.

– Anders arról, hogy mennyire is jó hosszú távon ez a megoldás.

Ezért fontos, hogy a szorongás kezeléséhez olyan eszközökkel együtt, mint a citromos hack, további támogatást keressünk egy terapeutától. Megérdemli mindenki, hogy egész nap, minden nap biztonságban és nyugodtnak érezze magát – nem csak egy-egy pillanatban.

Nyitókép: Shutterstock