Jó vagy rossz szokások szavak betűi fakockékon

Ha szembenézel partnered sötét oldalával, az megmentheti a kapcsolatot

Mindenkinek van egy kevésbé vidám oldala. Ez tesz minket emberré. Vannak napok, amikor egyszerűen csak rosszul érezzük magunkat, talán inkább egyedül szeretnénk lenni a gondolatainkkal. Ilyenkor talán könnyebben bosszankodunk. De mi történik akkor, ha a reakciónk többet mutat, mint puszta bosszúság? Mit jelent, ha a mélypontról indulunk el, és ezzel veszélybe sodorjuk a kapcsolat(ok)at?


Ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy mi vált ki belőlünk (és a partnerünből) rosszat, akkor rálátást nyerhetünk arra, hogy mi irányítson minket abban, hogy maradjunk vagy kilépjünk a kapcsolatból.

A vonások

A pszichológiában Sötét Triászként emlegetett fogalom segít meglátni, hogy bizonyos személyiségvonások mennyire rombolóan hatnak a kapcsolatainkra (nem is beszélve önmagunkról). A gyűjtőnév az alábbi három személyiségvonást foglalja magában:

1. Pszichopátia

A magas pszichopátiával rendelkező emberek alacsony empátiával rendelkeznek mások iránt, érzéketlenek a cselekedeteikben, és hajlamosak az impulzivitásra és az izgalomkeresésre. A pszichopaták portréja sok utalást tartalmazna a magas kockázatvállalásra is, az empátia hiányával együtt. Valaki, aki belemegy egy kapcsolatba, majd elkártyázza a partnere nyugdíj-megtakarításait egy halálra ítélt tőzsdén anélkül, hogy rosszul érezné magát emiatt – ez jó példája a pszichopata viselkedésnek.

2. Nárcizmus

Nárcisz a görög mitológiában egy gyönyörű vadász volt, aki beleszeretett a saját tükörképébe. De ma már, amikor azt mondjuk, hogy valaki nárcisztikus, többre gondolunk, mint puszta hiúságra. Aki magas fokú nárcizmussal rendelkezik, úgy érzi, hogy joga van a csodálatra, a presztízsre és a magas státuszra, olyannyira, hogy ha ezeket nem kapja meg, csúnya kirobbanás lehet a vége.

3. Machiavellizmus

Niccolò Machiavelli 15. századi olasz politikus arról volt híres, hogy azt tanácsolta az uralkodóknak, a hatalom megtartása érdekében használják a megtévesztést és a fondorlatosságot. Manapság a neve egyet jelent azzal a személlyel, aki ármánykodik és manipulálja az embereket. Az ezzel a tulajdonsággal rendelkező emberek stratégiai jellegűek a kapcsolataikban, olyan személyekkel társulnak, akiket felhasználhatnak arra, hogy saját hasznukra több társadalmi státuszt, vagyont vagy más dolgot szerezzenek.

A szokások

A fenti trió mellett Dr. Monica Johnson pszichológus öt olyan személyre jellemző tendenciát ajánl, akik magasan szerepelnek a Sötét Triád skálán:

  1. Hazugság: gyakran megtévesztő, a Sötét Triász kontinuumon magasabban elhelyezkedő személyek gyakrabban hazudnak, és azt gondolják magukról, hogy jól is megy nekik. Pontosabban, a machiavellizmus azzal jár, hogy több ártalmatlan, kis hazugságot mondanak, míg a nárcizmus a népszerűségről és a státuszról való hazudozással hozható összefüggésbe. A pszichopátia magas szintjével rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel hazudnak ok nélkül.
  2. Hűtlenség: köztudott, hogy a Sötét Triász skálán magasan állók nagyobb valószínűséggel csalják meg a szerelmi partnereiket. Ez nem meglepő, tekintve, hogy hajlamosak az impulzivitásra, kevésbé törődnek azzal, hogy megbántsák mások érzéseit, és önmagukat jó hazudozóknak mondják.
  3. Féltékenység és bosszú: a félrelépésekkel kapcsolatban az a helyzet, hogy a félrelépők arra figyelnek, hogy ez velük is megtörténjen. A Sötét Triáddal rendelkezőknél magasabb a megelőző féltékenység – vagyis féltékenységet éreznek, mielőtt okot kapnának rá –, mint az átlagembereknél. Egy tanulmány szerint a Sötét Triáddal rendelkezők nemcsak nagyobb valószínűséggel csalták már meg a partnerüket, hanem arra is számítanak, hogy saját magukat is megcsalják. És ha ez így van, akkor az átlagnál nagyobb valószínűséggel akarnak bosszút állni, például kiabálni a partnerükkel, vagy pletykát terjeszteni róla. Érdekes módon a vizsgálatban részt vevő Sötét Triász-nők azt mondták, hogy bár bosszút akarnának állni, nem feltétlenül vetnének véget a kapcsolatnak, ha a partnerük megcsalná őket.
  4. Felszínesség: talán nem meglepő, hogy a valódi érzelmi odaadás hiánya miatt a Sötét Triász skálán magasan elhelyezkedő emberek nem hajlamosak komolyan elkötelezett kapcsolatokat választani. A sötétebb triász vonásokkal rendelkező emberek azonban hajlamosak arra, hogy szokássá tegyék az érzelmileg felszínes kapcsolatokat, mind romantikusan, mind a barátokkal való kapcsolatra.
  5. Tartósság: mindezen nem túl fényes megállapítások mellett nem meglepő, hogy a magas Sötét Triád tulajdonságokkal rendelkező emberek nem hajlamosak hosszú távú kapcsolatokra. Még ha benne is akarnának is maradni, a Sötét Triáddal jellemezhető emberek nehezen teszik azt tartóssá. A legnagyobb ok talán az, hogy egyszerűen nehéz velük kijönni. A kutatók, akik először alkották meg a Ssötét Triász kifejezést, azonnal észrevették, hogy a szimpatikus – melegség, barátságosság, tapintat – az a dolog, ami mindenkinek hiányzik, aki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal

A lehetőségek

Ha abból indulunk ki, hogy a partnerünk nem mutatja a korábban vázolt mérgező viselkedésmintákat, akkor valószínű, hogy a kapcsolatot érdemes megmenteni. Vagy legalábbis erőfeszítéseket tenni érte.

Ha valakinek a sötét oldalára gondolunk, jelentheti azt, hogy a párunk felénk csattan, ha kérdezünk valamit. Ha tudjuk, hogy normális körülmények között nem reagálna durván, máris olyan helyzetben vagyunk, hogy tovább érdeklődjünk.

  • A kommunikáció csodákra képes

Ha együttérzőek vagyunk a párunkkal (és magunkkal), és finoman érdeklődünk arról, hogy mi történik, mi váltotta ki a reakcióját, akkor megnyitjuk az ajtót, hogy teret engedjünk egy őszinte beszélgetésnek. Néha mindkét érintett személynek szüksége van fizikai távolságtartásra. A pillanatnyi reakció, különösen, ha nem túl együttérzőn tesszük, csak nehezteléshez vezethet. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ha egyszer keserű szavakat mondtunk, nem tudjuk visszavonni őket.

  • Vegyünk néhány mély lélegzetet, mielőtt megszólalnánk

Egy másik módja annak, hogy a szerető sötétebb oldalát megszólítsuk, a testbeszédünk. Olyan kimondatlan jelzésekkel, mint egy lágy mosoly vagy egy lágy tekintet (közvetlen szemkontaktus), tudtára adjuk, hogy befogadóak vagyunk anélkül, hogy agresszívak lennénk.

(Good Men Project)

Nyitókép: Shutterstock