eating with a spoon

Egy háború miatt lett híres a világ kedvenc levese

A világ leghíresebb levese igazi túlélő: egy háború miatt terjedt el a világban, ma pedig kis kifőzdéktől kezdve híres fine dining éttermekig mindenhol megkóstolhatjuk. Ráadásul egészséges is: tele van kollagénnel, fehérjével és friss zöldségekkel.


A vietnámi eredetű pho leves a világ egyik legnépszerűbb ételévé nőtte ki magát, karakteres ízével és gazdag beltartalmával Ázsiát elhagyva meghódította az összes kontinenst. Nálunk is rengeteg rajongója van már, ami nem meglepő, hiszen a magyarok általánosságban különösen kedvelik a leveseket, és ez az étel némileg hasonlít a mi jól megszokott vasárnapi hűslevesünkhöz, csak annál sokkal izgalmasabb! – írja a vince.hu.

A leggyakrabban feltett kérdés ezzel a levessel kapcsolatban, hogy hogy kell ejteni a nevét? A megoldás nem a [fó], hanem úgy kell ejteni, hogy [fő].

Miből készül a pho?

pho soup

Fotó: Hong Anh Duong/Unsplash

Alapja egyfajta hosszú órákon át főzött csontleves, melyhez tálaláskor rizstésztát, vékonyra szeletelt húst (leggyakrabban marhát), friss fűszernövényeket, koriandert, lime-ot és chilit adnak.

Ezek a legismertebb típusai:

Pho Bac: Az eredeti pho-nak tekintett pho bac az észak-vietnami pho. Enyhébb, átlátszó csontleveséről, széles tésztájáról és a sok hozzáadott zöldhagymáról ismerhető fel.

Pho Nam: A dél-vietnami pho, az úgynevezett pho nam, merészebb húsleveséről és vékonyabb tésztájáról ismert. Délen a hús nagyobb szerepet játszik a phoben, ennél gyakran használják a marha számos más részét, beleértve a csontokat, az inakat és a szegyet is. Tipikusan babcsírát és friss fűszernövényeket pakolnak a tetejére.

Hogy hódította meg a világot? 

Az eredete kissé homályos, de valószínűleg a 19-20. század fordulóján lett népszerű a Vietnám északi részén. Az ország 1954-es kettéválasztása után vándorolt délre, akik a fentiek szerint megalkották a saját verziójukat belőle. Igazán nagyot a háború elterjedése után robbant, ekkor egyrészt a háború elől menekülők is vitték magukkal más országokba a receptet, másrészt pedig az itt állomásozó külföldi katonák egy része is beleszeretett ebbe az egyszerre könnyű és tartalmas húslevesbe.

Érdekel a legjobb pho-recept? A vince.hu cikkében megtalálhatod!


Nyitókép: Shutterstock