Tényleg egészséges a pisztácia? Egy táplálkozási szakértő mérlegel
Nem kérdés, hogy a pisztáciának mostanában nagy divatja van. Fogd rá a vírusszerűen terjedő dubaji pisztáciás csokoládéra, vagy a finom pisztáciakrémmel töltött croissantokra, de nem tudsz menekülni előle!
Persze a pisztácia már régóta népszerű nassolnivaló. De tudtad, hogy a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából származó pisztácia valójában nem is dió? Így van: valójában gyümölcs.
Dr. Christian Merkel táplálkozási szakértő és bőrgyógyász most mindent feltárt erről a kedvelt élelmiszerről, amit még eddig nem tudtunk − beleértve az egészségügyi előnyeit is.
Egészséges a pisztácia?
Igen, a pisztácia egészséges, és értékes kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek. Számos fontos tápanyagot tartalmaznak
− mondja Merkel. A tápanyagok közül Merkel kiemeli: B6-vitamin, E-vitamin, folsav és olyan ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, vas és cink. Azt is megjegyzi, hogy a pisztácia gazdag antioxidánsokban, különösen a luteinben és a zeaxantinban, amelyek jót tesznek a szemnek. A pisztácia rostot is tartalmaz, ami segíti az emésztést és támogatja a bélrendszer egészségét, és magas a fehérjetartalma, ami hosszan tartó energiát biztosíthat.
A pisztácia egészséges zsírokat tartalmaz
Fotó: Unsplash
A pisztácia telítetlen zsírsavakban, különösen omega-9 zsírsavakban is gazdag. A pisztáciában található omega-9 zsírsavak javítják a koleszterinszintet, és így csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Pisztáciát pörkölve vagy nyersen érdemes enni?
Merkel szerint a pörkölt pisztáciát nyugodtan fogyaszthatjuk, bár egyes hőérzékeny vitaminok, például a B6-vitamin elveszhetnek a pörkölés során. A tápanyagveszteség gyakran minimális, azonban a plusz sótartalmat figyelembe kell venni.
Az olajban pörkölt dióféléktől és gyümölcsöktől (például a pisztáciától!) is érdemes tartózkodni. Mint említettük, a zsírok önmagukban nem egészségtelenek, de a magas hőmérsékleten történő pörkölés során transzzsírok keletkezhetnek, amelyek növelik a koleszterinszintet, és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A szakértő szerint ezért a szárazon (olaj nélkül) pörkölt pisztácia a jobb választás.
Összességében mind a nyers, mind a pörkölt pisztácia egészséges választás, ha figyelünk a mennyiségre
− mondja az orvos. Napi 30 gramm bőven elegendő. Ez körülbelül egy marék diónak és 169 kalóriának felel meg.
Pisztácia és csokoládé
Fotó: Shutterstock
Egyébként attól, hogy a pisztácia egészséges, a hírhedt dubaji csokoládészelet még nem lesz egészségesebb, mint a hagyományos csokoládé, ahogyan azt néha állítják. Elvileg a dubaji csokoládéban lévő pisztáciakrém is tartalmazhat egészséges zsírokat és fehérjéket. Ez azonban nem ellensúlyozza a krém és a csokoládé magas cukortartalmát. Ehhez jönnek még az olajban sült tésztaszálak a csokoládéban.
Mint oly sokszor, most is a mennyiséget kell figyelembe venni. Abszolút semmi baj nincs azzal, ha időnként elfogyasztunk néhány kocka dubaji csokoládét. Mindazonáltal valószínűleg egészségesebb, ha inkább pisztáciát és egy szelet étcsokoládét eszünk önmagában.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Unsplash
- 5 étel, amit fehérjében gazdagnak gondolsz, de valójában nem az ›
- A legjobb típusú diófélék, ha az egészség a cél ›
- Öt nassolnivaló, ami cukorbetegek számára is fogyasztható ›
- Te tudtad? Csak ezeket a dióféléket ehetik a kutyák ›
- 8 fehérje, amit minden héten enned kéne ›
- Meglepő előnyök: 5 ok, amiért rendszeresen fogyasszunk pisztáciát ›