
Könnyen elkészíthető, pisztáciakrémes tavaszi süti − recept
Ezek a ínycsiklandozó sütik egyszerre sósak és édesek, tetejüket olvasztott csoki díszíti, az omlós pisztáciakrém pedig az első harapás után le fog venni a lábadról.
Egy mini muffinformában könnyen miniatűr csészékké formázható az egyszerű csokoládés süteménytészta, mielőtt megtöltenénk őket pisztáciakrémmel. A sütiformák omlósak, de elég masszívak ahhoz, hogy az apróra vágott fehér- és étcsokoládé, a pisztácia és a bársonyos pisztáciakrém megmaradjon bennük. Semmilyen különleges eszközre nincs szükség a sütik elkészítéséhez − csak egy teáskanál hátuljával szétnyomkodjuk a tésztát, és kis mélyedéseket készítünk vele a tölteléknek. Bár laktató sütemény, a pisztácia még krém formájában is egészséges.
Hozzávalók:
- 230 gramm sótlan vaj
- 70 gramm általános liszt
- 2 gramm sütőpor
- 4 gramm kóser só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 110 gramm csomagolt sötétbarna cukor
- 50 gramm kristálycukor
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 gramm apróra vágott fehér csokoládé
- 35 gramm apróra vágott sózott pörkölt pisztácia, plusz még több a szóráshoz
- 75 gramm apróra vágott étcsokoládé (kb. 70%-os kakaótartalmú)
- 175 gramm pisztáciakrém
Ezt a másik pisztáciás süteményt is ajánljuk: Sós pisztáciás pite recept, a hidegebb tavaszi napokra
Így készítsd el:
1. Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes hőmérsékleten. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a vaj habos nem lesz, és a serpenyő alján lévő tejszilárdság megbarnul, kb. 5 percig. Azonnal öntsük egy kis hőálló tálba; fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul, körülbelül 45 percre.
2. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjuk a lisztet, a sütőport, a kóser sót és a szódabikarbónát egy közepes tálba, és tegyük félre.
Watch on TikTok
3. A lehűtött, barnára pirított vajat, a barna cukrot és a kristálycukrot verjük mixerrel közepes-magas sebességen világosra és habosra, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd keverjük addig, amíg jól összeáll, kb. 15 másodpercig.
4. Alacsony fordulatszámon működő mixer mellett fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket, és csak addig verjük, amíg összeáll a keverék, kb. 1 percig. Szórjuk bele a fehér csokoládét, a pisztáciát és az étcsokoládé felét, és oszlassuk el egyenletesen. Osszuk a tésztát 24 darabra, majd sodorjuk a tésztát 2,5 centis golyókká, és helyezzük egy 24 részt tartalmazó tapadásmentes mini muffinformába.
5. Süssük előmelegített sütőben, amíg a szélek megdermednek, de a közepük még kissé puha marad, körülbelül 12-14 percig. Egy teáskanállal nyomjuk le minden süti közepét, hogy mélyedés keletkezzen bennük. Hagyjuk a muffin formában 15 percig hűlni őket. Egy késsel lazítsuk meg a széleket, és óvatosan vegyük ki a süteményeket a muffin formákból. Hagyjuk őket teljesen kihűlni a rácson, 20-30 percig.
6. A maradék étcsokoládét egy kis, mikrózható sütőedényben magas fokozaton 45-55 másodpercig melegítsük meg a mikróban, amíg a csokoládé többé-kevésbé megolvad, majd keverjük meg, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Tegyük félre.
7. Kanalazzuk a pisztáciakrémet a kihűlt sütis csészékbe, kb. 1 teáskanálnyit mindegyikbe. Csepegtessük az olvasztott csokoládét a megtöltött sütis csészékre és szórjuk meg őket pisztáciával. Fedetlenül tegyük őket a hűtőbe, amíg a csokoládé megdermed, kb. 5 percig. Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig tárolhatók.
Nyitókép: Shutterstock