psiztáciás süti

Könnyen elkészíthető, pisztáciakrémes tavaszi süti − recept

Ezek a ínycsiklandozó sütik egyszerre sósak és édesek, tetejüket olvasztott csoki díszíti, az omlós pisztáciakrém pedig az első harapás után le fog venni a lábadról.


Egy mini muffinformában könnyen miniatűr csészékké formázható az egyszerű csokoládés süteménytészta, mielőtt megtöltenénk őket pisztáciakrémmel. A sütiformák omlósak, de elég masszívak ahhoz, hogy az apróra vágott fehér- és étcsokoládé, a pisztácia és a bársonyos pisztáciakrém megmaradjon bennük. Semmilyen különleges eszközre nincs szükség a sütik elkészítéséhez − csak egy teáskanál hátuljával szétnyomkodjuk a tésztát, és kis mélyedéseket készítünk vele a tölteléknek. Bár laktató sütemény, a pisztácia még krém formájában is egészséges.

​Hozzávalók:

  • 230 gramm sótlan vaj
  • 70 gramm általános liszt
  • 2 gramm sütőpor
  • 4 gramm kóser só
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 110 gramm csomagolt sötétbarna cukor
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 gramm apróra vágott fehér csokoládé
  • 35 gramm apróra vágott sózott pörkölt pisztácia, plusz még több a szóráshoz
  • 75 gramm apróra vágott étcsokoládé (kb. 70%-os kakaótartalmú)
  • 175 gramm pisztáciakrém

Ezt a másik pisztáciás süteményt is ajánljuk: Sós pisztáciás pite recept, a hidegebb tavaszi napokra

Így készítsd el:

1. Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes hőmérsékleten. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a vaj habos nem lesz, és a serpenyő alján lévő tejszilárdság megbarnul, kb. 5 percig. Azonnal öntsük egy kis hőálló tálba; fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul, körülbelül 45 percre.

2. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjuk a lisztet, a sütőport, a kóser sót és a szódabikarbónát egy közepes tálba, és tegyük félre.

Watch on TikTok

3. A lehűtött, barnára pirított vajat, a barna cukrot és a kristálycukrot verjük mixerrel közepes-magas sebességen világosra és habosra, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd keverjük addig, amíg jól összeáll, kb. 15 másodpercig.

4. Alacsony fordulatszámon működő mixer mellett fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket, és csak addig verjük, amíg összeáll a keverék, kb. 1 percig. Szórjuk bele a fehér csokoládét, a pisztáciát és az étcsokoládé felét, és oszlassuk el egyenletesen. Osszuk a tésztát 24 darabra, majd sodorjuk a tésztát 2,5 centis golyókká, és helyezzük egy 24 részt tartalmazó tapadásmentes mini muffinformába.

5. Süssük előmelegített sütőben, amíg a szélek megdermednek, de a közepük még kissé puha marad, körülbelül 12-14 percig. Egy teáskanállal nyomjuk le minden süti közepét, hogy mélyedés keletkezzen bennük. Hagyjuk a muffin formában 15 percig hűlni őket. Egy késsel lazítsuk meg a széleket, és óvatosan vegyük ki a süteményeket a muffin formákból. Hagyjuk őket teljesen kihűlni a rácson, 20-30 percig.

6. A maradék étcsokoládét egy kis, mikrózható sütőedényben magas fokozaton 45-55 másodpercig melegítsük meg a mikróban, amíg a csokoládé többé-kevésbé megolvad, majd keverjük meg, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Tegyük félre.

7. Kanalazzuk a pisztáciakrémet a kihűlt sütis csészékbe, kb. 1 teáskanálnyit mindegyikbe. Csepegtessük az olvasztott csokoládét a megtöltött sütis csészékre és szórjuk meg őket pisztáciával. Fedetlenül tegyük őket a hűtőbe, amíg a csokoládé megdermed, kb. 5 percig. Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig tárolhatók.