Arcát masszírozó nő a tükör előtt

Kamu vagy csoda az új őrült technika a ragyogó bőrért?

A legújabb bőrápoló trend igencsak bizarrnak tűnik, de állítólag nagyon hatásos.


A csontkopogtatás vagy más néven arckopogtatás egyre népszerűbb trend a bőrápolásban, amely bőrsimító és ragyogásfokozó funkcióval bír, ráadásul teljesen ingyenesen alkalmazható.

Bár rosszul hangzik, de a csontkopogtatás valójában annyit tesz, hogy az ujjhegyekkel ritmikusan kopogtatunk az arccsontok, a homlok és az állkapocscsont mentén.

Az ősi kínai akupunktúra elvein alapuló módszer hatásos az öregedési folyamat lassítására, magyarázza Sarah Bradden kozmetikai akupunktúrás orvos.

„Tűk helyett az ujjbegyeinket használja. Az ujjbegyeiddel többször, enyhe-közepes nyomással különböző akupontokat kell megkocogtatni. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy egészségesen tartsd a csontjaidat, fokozd a bőr vitalitását és a kollagéntermelést.”

Bár a szépségápolási csak az elmúlt években kezdték el hangsúlyozni test és elme kapcsolatának fontosságát, és hogy a mentális, érzelmi és fizikai egészség mind hatással van egymásra, ez a hagyományos kínai orvoslás egyik alaptétele évezredek óta.

E kapcsolat nagy része az arcon található láthatatlan meridiánpontokra, a test energetikai csatornáira összpontosít.

„Ezeknek az akupontoknak a kopogtatása helyreállítja az energia (vagy Chi) normális áramlását, amely az egészségért felelős”

– teszi hozzá Bradden.

Hatásosság

Számos tanulmány ír arról, hogy a piezoelektromosság kulcsszerepet játszik a csontok egészségében. Ez egy olyan fizikai jelenség, melynek során bizonyos anyagokon összenyomás hatására elektromos polarizáció (töltésszétválasztás) lép fel, elektromos feszültséget létrehozva így a mechanikai feszültségváltozással.

A Materials, Chemistry and Physics Journal című folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmány szerint a piezoelektromos hatás fokozza a csontszövetet, és ezáltal fenntartja a csontok egészségét, valamint megakadályozza a csontvesztést.

Az emberi csontot nyomásnak kitéve, az piezoelektromosságot termel, ami vonzza az oszteoblasztokat, a csontokat felépítő sejteket. Ezek kalciumot és más ásványi anyagokat raknak le a csont terhelt részein, bizonyos esetekben erősebbé és sűrűbbé téve azokat.

Szóval, pontosan hol is jön a kopogtatás mindehhez? Bradden szerint az arckopogtatás nemcsak megakadályozhatja, de vissza is fordíthatja a csontvesztést. Utóbbi az arc csontvázának zsugorodásáért felelős, melynek következtében a bőr túl nagyra nő és megereszkedik, ráncokat okozva ezzel.

A meridiánpontokról emellett azt gondolják, hogy azok kopogtatása csökkenti az amigdala, az agy érzőközpontjának aktivitását, amely az „üss vagy fuss” reakcióhoz kapcsolódik.

Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az akupontok nagy sűrűségű idegvégződéseket tartalmaznak, amelyek a kopogtatás hatására olyan neurokémiai anyagokat szabadítanak fel, mint a szerotonin és a GABA. A felszabadulás azonnali, de átmeneti nyugalmat, boldogságot és ellazulást eredményezhet.

A technika alkalmazása

  1. Tisztítsuk meg az arcunkat, és vigyünk fel egy könnyű arcolajat.
  2. Kezdjük el a kopogtatást 1-2 ujjal. Könnyű-közepes nyomást alkalmazva, a kulcscsont területétől haladjunk felfelé a nyakon, az állkapocs mentén, a szemek alatt és a szemgödör körül.
  3. Haladjunk felfelé a homlok felé, egészen a fejbőrig és a tarkóig.
  4. Körülbelül 50 másodpercig kopogtassunk területenként, és ismételjük meg annyiszor, ahányszor jól esik.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock